В Камарата на представителите на САЩ днес беше вторият ден

...
В Камарата на представителите на САЩ днес беше вторият ден
Коментари Харесай

Бившата посланичка на САЩ в Украйна бе изслушана в Конгреса по разследването за импийчмънт срещу Тръмп

В Камарата на представителите на Съединени американски щати през днешния ден беше вторият ден на откритите показания по делото за импийчмънт на президента Доналд Тръмп.

Пред конгресмените застана основен очевидец - опитният кариерен посланик, някогашната американска посланичка в Украйна Мари Йованович, чийто мандат бе ненадейно преустановен от президента, съобщи АП. Откривайки днешната сесия, ръководителят на комисията по разузнаването Адам Шиф - един от основните съперници на президента и централна фигура в акцията за импийчмънт против него, сподели, че Йованович е била "охулена и изтласкана настрани ", тъй като е заела "твърде поредна позиция против корупцията за някои хора и тази позиция й е основала врагове. Стана ясно, че президентът Тръмп искаше тя да бъде отстранена ", съобщи Шиф.

Още в предходните си показания на 11 октомври при закрити врата Йованович сподели пред конгресмените, че Тръмп я е отстранил въз основа на "необосновани и подправени изказвания на хора с очевидно съмнителни претекстове ". Според осведомени тя явно е визирала персоналния юрист и делегат на Тръмп Руди Джулиани, който по това време м.г. се е опитвал да убеди президента на Украйна Володимир Зеленски да стартира следствие против евентуалния противник на Тръмп в президентските избори следващата година Джо Байдън и против неговия наследник. Тогава Йованович също по този начин отхвърли обвиняванията на доближени на Тръмп, че е била нелоялна към президента и добави, че не знае с какви претекстове Джулиани я нападна.

Белият дом разгласява стенограмата на телефонен диалог сред Тръмп и Зеленски от април

После, в диалог със Зеленски, Тръмп нарекъл Йованович "лоши вести " и показал, че "й предстоят някои неща ", съгласно обобщение на диалога, предоставено от Белия дом. Зеленски отвърнал на Тръмп: "Съгласен съм с вас на 100 % ", че тя е "лош дипломат ". В днешните си показания, излъчени онлайн по доста международни малките екрани, Йованович сподели, че като дипломат в Украйна не е изпълнявала "никакви други задания, с изключение на да работя за външнополитическите цели " на Съединени американски щати. Конгресмените чуха от нея, че е станала "жертва на акция за дезинформация, за което са били употребявани "неофициални подмолни канали ", което е довело до отстраняването й от поста в Украйна. Тя означи, че "продължава да се изненадва ", че американци са си партнирали с "украинци, предпочитащи да играят по старите корупционни правила ", настоявайки за нейното уволняване.

Йованович, представена от АП, изрази паника, че високопоставени чиновници в Държавния департамент не са я защитили от офанзивите на президентските хора, в това число и от Джулиани, който повел "кампания за оклеветяване " против нея, довела до уволнението й. "Тези събития би трябвало да разтревожат всички в тази зала ", сподели опитната дипломатка. "Те бяха от изгода за тъмни ползи по света, които схванаха какъв брой е елементарно да бъде отхвърлен един американски дипломат, който не им дава това, което желаят ", добави тя. "Дори и в този момент замлъквам, като си припомням това ", добави Йованович, представена от АП.

Висш американски посланик свидетелства, че Доналд Тръмп е бил чут да приказва за "разследвания " в Украйна

Агенцията напомня, че Йованович е щерка на имигранти, избягали от някогашния Съветски съюз и от нацистка Германия и че тя има 33-годишна дипломатическа кариера, била е дипломат с три тежки назначения, преди да пристигна в Украйна през 2016 година
В днешните си показания Йованович отхвърли всички обвинявания против нея, в това число че била на страната на Хилари Клинтън против Тръмп на изборите през 2016 година, и че популяризирала подписка, в която се приканват украинските управляващи да не подхващат правосъдно гонене против някогашния основен прокурор на страната Серхий Луценко, като назова това обвиняване "изфабрикувано ".

АП напомня, че в предходните си закрити показания Йованович е обвинила Джулиани, че е отворил "нерегламентиран канал " отвън естествените дипломатически канали в връзките САЩ-Украйна. Запитана тогава дали някой в Държавния департамент, откакто там били осведомени с тази несвойствена роля на Джулиани, се е опитал да го спре, тя е отвърнала: "Не мисля, че те смятаха това за допустимо ". Йованович през днешния ден даже заприказва за "криза в Държавния департамент ", като уточни, че външнополитическото ведомство на Съединени американски щати било "разграждано от вътрешната страна в едно конкурентно и комплицирано време на международната сцена ".

Започна първото обществено чуване за импийчмънта на Тръмп

Президентът Тръмп, явно деликатно следящ по малкия екран показанията на Йованович, пусна серия от туитове по този мотив. В един от тях той написа, че "където и да отиде Мари Йованович, нещата потеглят на зле ". Той напомни, че тя е дебютирала кариерата си в Сомалия и добави: "И вижте по какъв начин свърши това ". После в различен туит Тръмп добави, че "президентът на Съединени американски щати има безспорното право да назначава посланици ". Председателстващият на днешната открита сесия Адам Шиф не пропусна да реагира на тези туитове на президента, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Ройтерс. "Точно в този миг президентът Тръмп гледа (по телевизията) слушанията в Камарата и насочва в Туитър безпочвени нападки против дипломат Йованович. Това е заплашване на очевидец в действително време и ние не можем да приемем това ", сподели демократът Шиф.

Той запита Йованович за нейната реакция на президентските туитове. Тя отговори, че те са "много сплашващи ". Конгресменът-републиканец Джим Джордан обаче отхвърли всевъзможен намек, че туитовете на Тръмп може да се считат за заплашване на очевидец. "Свидетелят дава показания. Тя даже не би схванала за цитата, в случай че Шиф не го беше прочел ", сподели той. Според конгресмена-демократ Ерик Суолуел, член на комисията по разузнаването, обаче, че тези нападки на Тръмп могат да се считат за обособен член от обвиняването против него за спънка (възпрепятстване на разследването), отбелязва Ройтерс.

Тръмп: Не съм смутен от следствието за импийчмънт

Републиканците също реагираха на днешните показания на Йованович. Най-високопоставеният републиканец в комисията, управлявана от Шиф - Девин Нунес, окачестви слушанията като един "целодневен ефирен театър ". Той упрекна демократите, че разчитат единствено на косвени показания от очевидци, които знаят за дейностите на Тръмп от втора употреба. Нунес още веднъж настоя да бъде изслушан анонимният изобличител, който пръв подаде сигнала за въпросните телефонни диалози на президента Тръмп с украинския му сътрудник, които са в центъра на следствието за импийчмънт. "Тези слушания въобще не трябваше да ги има ", сподели Нунес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР