В Калофер започва подготовка за кандидатстване по вписване в Юнеско

...
В Калофер започва подготовка за кандидатстване по вписване в Юнеско
Коментари Харесай

Започва подготовка за вписване в Юнеско на занаята плетенe на калоферска дантела

В Калофер стартира подготовка за кандидатстване по регистриране в Юнеско на занаята плетене на калоферска дантела като част от нeматериалното културно завещание. Началото беше сложено с откриването на креативен център, в който се съхранява златния фонд на калоферската дантела.

Началото на плетенето на дантела в Калофер е сложено след края на Руско-турската война, като опит градът да оцелее стопански.

През 1910 година в Калофер е намерено единственото в България Дантелено учебно заведение „ Трудолюбие ". По време на активността му тук са подготвени над 1800 дами и девойки.

Създателка на учебното заведение е калоферката Донка Шипкова, а последователно занаятът се трансформирал в главно прехранване за локалните хора. Част от къщите в града са издигнати с пари от продажба на дантела, като плетивата се търгували в Русия, Турция и Западна Европа.

Ася Николова-директор на НМ „ Христо Ботев " - Калофер: Различното, приносното, за това да се назовава " калоферска дантела " е това, че в тази дантела, нейната съдателка Донка Шипкова вплита чисто български претекстове.
Дантелата се плете със совалки върху цилиндър, като рози, слънчогледи и други родни знаци и през днешния ден украсяват творбите на дамите, които съхраняват този поминък. В новия креативен център на Калоферската дантела майсторството учат деца и възрастни.

Сияна Георгиева- 11 години: Мама ме докара на курса и двете започнахме да се учим да плетем, аз първата плетка, която научих беше синджир.


В креативния център, който е част от локалното читалище, към този момент е изложен и част от златния фонд на калоферската дантела.
Антоанета Първанова- предс. на читалище „ Христо Ботев " - Калофер: Този център е самото начало на един много дълъг развой, който считаме да извървим. Защитаването на калоферската дантела като нематериално културно завещание е в проекта.
Идеята на читалищните дейци е и фондът с калоферска дантела да се трансформира в сбирка на доклад към Министерството на културата, с цел да придобие още по-голяма известност.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР