В Калофер започна подготовката за мъжкото хоро. То ще се

...
В Калофер започна подготовката за мъжкото хоро. То ще се
Коментари Харесай

Калофер се готви за утрешния празник

В Калофер стартира подготовката за мъжкото хоро. То ще се играе рано сутринта на Йордановден. Ритуалът се извършва към този момент повече от 200 години, а тази година във водите на река Тунджа се чака да влязат близо 150 души, споделя NOVA.
В града текат приготовленията за огромното събитие на Богоявление. Местните почистват коритото на реката и региона към нея. Подготвя се и бента, който би трябвало да увеличи равнището на водата в реката. Ганчо е най-възрастният мъж, който всяка година взе участие в построяването му.
Калоферци в национални носии, под звуците на тъпани и гайди, рано сутринта навлизат в ледените води на река Тунджа, като пеят присъщи локални песни. Мъжете се хващат за плещи и играят хоро, а на брега свещеници отслужват литургия. Следва мятане на кръста, а който го хване го дава на най-малкия участник в леденото хоро. Поверието гласи, че който нагази във водата на Йордановден, ще бъде здрав през цялата година.
Очакванията са рано сутринта на Йордановден температурите да бъдат негативни, а водата в реката да замръзне. Калоферци не са обезпокоени, че на разнообразни места в страната стартира да се извършва хоро в реката на Богоявление.
Местните имат едно предпочитание - да играят първо те във водите на Тунджа, каквато е традицията през последните два века.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР