В качеството ми на водач на листата с кандидати за

...
В качеството ми на водач на листата с кандидати за
Коментари Харесай

Теодора Димова: Проблемът с детските ясли и градини в София е решим

В качеството ми на лидер на листата с претенденти за народни представители в 24 МИР София, само че и на правист с френска тапия, практикувал в чужбина, не мога да остана пасивна и да не изявя позиция по отношение на един настоящ проблем, с който се сблъскват хиляди добросъвестни данъкоплатци и родители в София – този с неналичието на задоволително места в общинските ясли и детски градини.

Публично е известно, че софийските деца, които не са обезпечени с общински детски заведения са над 14 000, което значи, че евентуално един родител в 14 000 фамилии няма да може да се върне на работа, ще бъде заставен да наеме детегледачка или да откри частна ясла, чиито такси надвишават минималната работна заплата. Несъмнено, отрицателният обществен и стопански резултат от дефицита тук-там в градините е голям.

Факт е, че кметът на Столична община се намира в патова обстановка, с цел да завоюва малко време, при всяко последващо изявление пред медиите тя комуникира нов период, само че по този начин в действителност удължава мъката както за родителите, по този начин и за подопечната й администрация.

Във Франция, страната в която съм живяла над 17 години, този проблем не съществува – всяко едно дете, което живее на територията й, без значение от националността му, има място в общинско детско заведение. Законът планува, че всяка община носи отговорност както за предоставените здания, общинска благосъстоятелност, по този начин и за точния лист с деца навършили възраст и пребиваващи на територията на съответната община. А управниците неотклонно съблюдават нормативната рамка.

Няма по какъв начин да не си зададем въпроса за какво в България явно този проблем продължава да бъде на дневен ред и какво разумно пояснение бихме могли да намерим за недалновидните политики водени до момента в този бранш.

Една от вероятните аргументи е, че Столична община не знае същинската численост на децата, които са на възраст за ясла или градина и които живеят в София. Според формалните данни на Национален статистически институт, в София има места за 98 от 100 деца. Тази констатация неименуемо води до въпроса – въз основата на какви справедливи критерии администрацията прави планирането на нови места и пространства?

Друго разумно пояснение на „ неразрешимия “ проблем е ширещата се занемареност от страна на районните администрации, както и неналичието на надзор при даването на обекти и терени, общинска благосъстоятелност. Вероятно, неразбираемата нормативна уредба сигурно в допълнение затруднява полагането на оскъдни старания от страна на администрацията в тази посока.

Докога софиянци би трябвало да чакат, с цел да видят резултата от една съответно планувана и дейно изпълнена тактика, слагаща завършек на тапите по пътните артерии, на мръсния въздух и отпадъците, на несъстоялата се цифровизация на административните услуги, на неналичието на задоволително места в общинските детски заведения? Докога неналичието на политическа и управническа воля ще дефинира нашето бъдеще и това на децата ни?

От Политическа партия „ Републиканци за България “ предлагаме
• Да надградим съществуващите пространства и построим нови такива, там където е възможно;
• Да използван положителните европейски практики;
• Да обезщетим родителите, чиито деца не са обезпечени с места в общински детски заведения.

На идните парламентарни избори на 11 юли, не позволявайте повече безотговорността да дефинира бъдещето Ви. Подкрепете тези, които имат потенциала и политическия кураж да слагат основите на по този начин дълго чаканата позитивна смяна, избирайки номер 21 в интегралната бюлетина!

Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ--> --> Дете пита татко си: - Тате, като беше дребен, имаше ли компютър? - Не - дава отговор бащата. - А плейстейшън? - Не. - Джиесем?!? -… Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниКаква са тези мистериозни скелети?Нарастването на броя на инфектираните води и до увеличение на мутациитеМного хора са предразположени към захарен диабет в продължение на години без да подозиратЗадържани са близо 10 душиПриложенията не могат да употребяват максимума от хардуера на устройстватаСред най-популярните каталози в услугата са личната Arena Play, HBO On Demand, Pickbox NOW, Hopster On Demand, Discovery On Demand и доста другиПоследиците могат да са по-опасни от просто противен махмурлук на идващия ден, предизвестяват специалиститеВижте забавните предложенияШест партии влизат в Народното събрание съгласно социологическото проучванеСред гостите на дефилето беше българската актриса Мария БакаловаРекордните температури са резултат от климатичните промени, споделят експертитеСред феновете бяха режисьорката София Копола и френската актриса Карол БукеТова е декларирал той по време на аудиенция във Франция през 2018 година, когато беше президент на Съединени американски щати, твърди журналистДо какво умозаключение стигна нюйоркски апелативен съд и какво реши апелативен съд във Вашингтон по отношение на лиценза на ДжулианиТе са създадени въз основата на разнообразни технологии, вижте по какъв начин действатВсяка година поради това се изсичат милиарди дърветаОт мрежата

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР