В к.к. Златни пясъци оборотът от нощувки пада с 1.1%

...
В к.к. Златни пясъци оборотът от нощувки пада с 1.1%
Коментари Харесай

Приходите от хотелски нощувки през лятото все пак растат

В к.к. " Златни пясъци " оборотът от нощувки пада с 1.1% до 211.3 млн. лева през юни-септември тази година по отношение на същия интервал на 2018 година

© Цветелина Белутова На фона на напрежението в черноморските курорти тази година, националната статистика не демонстрира срив на летния туризъм. Според числата на Национален статистически институт през месеците юни - септември приходите от хотелски нощувки в страната доближават 1.1 милиарда лева, което е с 4.5% над сумата през същия интервал на 2018 година Темпът очевидно се забавя по отношение на предишни години, само че не може да се приказва за спад на оборота. Числата демонстрират, че главният мотор на нарастването са българските туристи.

Притеснителни трендове обаче има. От една страна броят на чужденците, които нощуват в български хотели, нараства, само че времето, което прекарват там, понижава по отношение на предходната година. Вижда се и сериозен спад на визитите от главните пазари за българския летен туризъм.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Къде порастват приходите

Според Национален статистически институт максимален растеж на приходите от нощувки в черноморските курорти има в дребните комплекси като Елените (200% до 20.7 млн. лева.) и Дюни (7.8% до 25.3 млн. лева.). Значително нарастване е очевидно и при планинския туризъм, където оборотът от нощувки се покачва с 24.3% до 3.5 млн. лева в Пампорово (както непознати, по този начин и български туристи) и с 9.8% до близо 4.8 млн. лева в Боровец (основно чужденци).

От друга страна, хотелите в Златни пясъци и Албена регистрират минус от надлежно 1.1% до 211.3 млн. лева и 5% до 81 млн. лева В Слънчев бряг има растеж от 5.1% на годишна база до 300 млн. лева, като тук нощувките от българи нарастват с 18.7%.

По-малко доходи от непознати туристи

Оборотът от нощувките на непознати жители в страната нараства с едвам 1.5% до 872.8 млн. лева през юни - септември по отношение на същия интервал на 2018 година, до момента в който преди година нарастването беше 7.2%, а преди този момент - двуцифрено. За информация, нарастването при българските туристи е 18% до 223 млн. лева

Статистиката за броя на пренощувалите непознати лица също демонстрира растеж (с 5%), само че пък броят на нощувките понижава (с 1.1%). Това значи, че повече хора идват в страната, само че за по-кратко време.

Спадът идва от един от най-големите пазари за българския туризъм - Германия. Хората, които са пристигнали и пренощували в хотели в България от западноевропейската страна понижават с 19%, а броят на нощувките - с 23%. По-малко гости идват и от Полша и Русия. От друга страна, броят на нощувките от румънци нараства, само че не по линия на туризма, а от хора, пристигнали в страната с " други цели ". Тук е допустимо да става въпрос за регистрирани гости, които единствено минават през България, с цел да стигнат до други туристически дестинации като Гърция и Турция. Статистика с едно мислено

Като цяло данните на националната статистика за туризма от години се подлагат под подозрение от работещите в сектора. Така да вземем за пример статистическият институт пресмята, че през май в Слънчев бряг е имало 112 хотела и места за настаняване (с над 10 легла), а единствено в търсачката на платформата booking.com излизат над 1200 обекта в курорта, без да е ясно каква част от хотелиерите са решили да оферират нощувки в нея.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР