В животинското царство можем да видим безброй различни цветни окраски

...
В животинското царство можем да видим безброй различни цветни окраски
Коментари Харесай

Животни с очи на гърба

В животинското царство можем да забележим безчет разнообразни цветни окраски по гърба, главата, опашката или крилете на животните. Това са извънредно ефикасни илюзии, които служат за отбрана, като постоянно съумяват да изплашат и най-страшните хищници.

Тези животни са ниско в хранителната верига и за тях има доста закани. Защитата е съществена част от оцеляването им. Окраските, които наподобяват на очи са един от най-ексцентричните и забавни способи за отбрана.

Индийска кобра

Силно отровната змия е застрашителен див звяр. Кобрата плюе отрова и има смъртоносна захапка, само че за какво са й „ очите “ на гърба? Като всяко друго животно и тя може да бъде нападната в тил. С окраската си тя съумява да изплаши най-големия си зложелател – мангустата.

Гъсеници

Много птици и бозайници обичат да си похапват гъсеници. Те са сочни, лесна плячка и са цялостни с хранителни субстанции. Но някои са и страшни.

Тъкмо когато птицата се спуска към нея, гъсеницата се надига и се трансформира в страшилище. С най-различни окраски, гъсениците сполучливо съумяват да отхвърлен враговете си, заблуждавайки ги, че са доста по-големи.

Риба пеперуда

Снимка: giantwolf

Ако сте огромна риба, опитваща се да се нахрани с по-малки риби, сигурно знаете, че най-сигурният метод да глътнете риба е като започнете от главата. Рибите могат да плуват единствено напред и по този начин няма по какъв начин да се измъкнат. При някои обаче, еволюцията е помогнала да се оправят с тази ловна техника.

Рибата пеперуда има неповторима багра, която заблуждава хищниците къде се намира главата й.

Косатка

Окраската към очите на косатката е за отбрана. Но вместо за отбрана от хищниците, те я пазят от плячката й.

В опитите си да избягат от хищниците, доста риби се насочват към очите. С огромните бели петна косатката заблуждава плячката си и пази очите си.

Императорска нощна пеперуда

Нощните пеперуди са майстори в дегизировката с „ очите “ по крилете си. Имат най-различни окраски, като някои са елементарни петна, а други извънредно наподобяват същински очи.

Галерия

           

Източник: environmentalgraffiti.com

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР