В Женева започва работа Сирийският конституционен комитет. В него участват

...
В Женева започва работа Сирийският конституционен комитет. В него участват
Коментари Харесай

Сирийският конституционен комитет започна работа по нова конституция на Сирия

В Женева стартира работа Сирийският парламентарен комитет. В него вземат участие 150 души - по 50 представители на държавното управление, опозицията и гражданското общество, съобщи Българска национална телевизия.

Основната му цел ще бъде основаването на нова Конституция на Сирия, която да спомогне за политическото контролиране на спора в страната.

Часове преди началото на форума самодейността беше приветствана от външните министри на Русия, Турция и Иран.

Тримата външни министри от астанинския формат организираха нощес тристранна среща, като разговаряха и със специфичния делегат на генералния секретар на Организация на обединените нации за Сирия Гайр Педешен. След срещата тримата дадоха и взаимна конференция, огласявайки съгласуваната си обща позиция.

"Ние призоваваме страните в договарянията да реализират съглашение ", сподели съветският първи посланик Сергей Лавров.

"Стабилен мир в Сирия може да бъде открит единствено посредством разговор сред Дамаск и опозицията ", сподели турският външен министър Мевлют Чавушоглу. Той добави, че Москва, Анкара и Техеран "осъзнават какви сложности могат да зародят в процеса на работата на сирийския Конституционен комитет, само че "страните гаранти не престават да оказват поддръжка на този развой ".

"Обещаваме да не се месим в този развой ", сподели иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф.

В тристранното заявление Русия, Турция и Иран удостоверяват цялостната си поддръжка за суверенитета и териториалната целокупност на Сирия и отхвърлят всевъзможни сепаратистки желания на сирийска територия. На конференцията Лавров изрази признателност на сътрудниците си от Иран и Турция за продължаващото съдействие във формата от Астана.

Спирайки се на проектите на Съединени американски щати да изпратят спомагателни сили за отбрана на петролните находище в Сирия, съветският външен министър, представен от Асошиейтед прес, упрекна Вашингтон в "незаконни дейности ".

Според него Съединени американски щати и участниците в обединението, което те предвождат, се намират в Сирия нелегално, тъй като "нямат позволение за това от законното държавно управление на Сирийската арабска република ". Той добави, че отбраната на петролните полета на Сирия от джихадистите на "Ислямска страна " е единствено предлог за американците да останат в тази страна. Още повече, че още през март т.г. Белият дом обществено съобщи, че "Ислямска страна " е победена и унищожена до дъно.

"Всяка употреба на естествените запаси на суверенна страна без нейното единодушие е противозаконна и нашите американски сътрудници прелестно знаят за тази наша позиция. Ние ще я отстояваме ", означи Лавров.

Военното наличие на Русия, Иран и Турция в Сирия се реализира с утвърждението на управляващите на страната за разлика от противозаконната активност на Съединени американски щати на сирийска територия, акцентира той.

Силите на Русия и Иран ще останат в Сирия дотогава, до момента в който това желаят държавното управление и народът на тази страна, сподели външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф на тристранната конференция в Женева.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР