В Женева на 21 януари 2022 година премина срещата между

...
В Женева на 21 януари 2022 година премина срещата между
Коментари Харесай

Русия е длъжна да действа незабавно и без оглед на диалога с НАТО

В Женева на 21 януари 2022 година мина срещата сред външния министър на Русия Сергей Лавров и държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен.

След въпросното събитие страните организираха обособени конференции. Нека разгледаме редицата изявления на Антъни Блинкен и да оценим какво значат от позиция на позицията на Съединени американски щати по съветските оферти във връзка с гаранциите за сигурността за Русия от Съединени американски щати и НАТО.

В своето встъпително слово на конференцията държавният секретар на Съединени американски щати уточни задачата на срещата с ръководителя на съветското Министерство на външните работи:

„ Нашата цел се състои в това, че да се дефинира дали Русия е подготвена да поеме по дипломатическия път и да предприеме други нужни крачки за деескалация на обстановката в Украйна и в последна сметка да разрешат нашите различия с дипломация и разговор “

Напомняме, че Русия на 15 декември 2021 година изпрати на Съединени американски щати и управлението на НАТО своите оферти по гаранциите на сигурността за нашата страна под формата на два проектодокумента: Договор сред Русия и Съединени американски щати за гаранции на сигурността и Споразумение за ограничения за обезпечаване на сигурността на Русия и държавите-членки на НАТО.

Както се вижда от посочените горе цитати на Блинкен, Вашингтон се пробва да стесни пакетните оферти на Русия по гаранциите на сигурността до обстановката с Украйна. Междувременно условията на Русия са отвод от разширение на НАТО до нашите граници, отвод от военно асимилиране на територия край нашите граници и отдръпване на Северноатлантическия алианс на позициите през 1997 година. Това значи, в това число, извеждането на войските от територията на България, Румъния и Полша и страните от Прибалтика.

Следваща откъс на Антъни Блинкен:

„ Ясно дадох да се разбере на министър Лавров, че съществуват избрани проблеми и основополагащи правила, които Съединени американски щати и нашите сътрудници и съдружници имат желание да пазят. Това включва тези, които ще попречват суверенното право на украинския народ да дефинира своето лично бъдеще за влизане в НАТО. Там няма място за спорене – въобще няма никакво “

Държавният секретар на Съединени американски щати приказва, че няма да има никакъв отвод от разширение на НАТО и приемането в него на нови членове, в тази ситуация Украйна. Русия от своя страна е изрично срещу разширението на Алианса и влизането в него на Украйна, Грузия и Молдова.

Нашата страна също е за опазване на извънблоковия статут на Швеция и Финландия. Обработката на тези страни за присъединение към НАТО се води от дълго време. Благодарение на съветското предложение за гаранции за сигурността тази активност изплува на повърхността, в обществената повърхност.

Държавният секретар на Съединени американски щати се изрече и за формата на договарянията по настоящия въпрос:

„ Ние с външния министър Лавров също говорехме за по-нататъшните дейности. Позволете ми да кажа, че той чу от мен това, което е нерушимо предписание: нищо за Украйна без Украйна, нищо за НАТО без НАТО, нищо за Европа без Европа “.

Позоваването от Блинкен за мнението на съдружниците и сътрудниците прикрива желанието на американците да разводнят дипломатическия разговор с Русия по другите площадки и измъкването от съответните диалог по интересуващите нашата страна тематики. Освен това, при договаряния под прикритието на отрицателното мнение на съдружниците и сътрудниците ще се маскира негативния отговор на самите Съединени американски щати по въпроса за гаранциите за сигурност за Русия.

За Руската федерация, както и в предишното за Съюз на съветските социалистически републики, главният договарящ по въпроса за гаранциите за сигурността е Съединени американски щати. Между нашите страни се поддържа стратегически нуклеарен паритет. Съединени американски щати са приет водач на груповия Запад. И това към този момент е единствената страна на света, която повече попада под определението на свръхдържава изхождайки от нейната военна, политическа и икономическа мощност.

Както неотдавна се изрази заместник-външния министър на Русия Сергей Рябков, НАТО е „ САЩ-плюс “. Затова за Русия няма смисъл да се вземат поради позициите на „ ековъоръжените лилипути “ (термин на американското списание „ Нешънъл Интерест “ от Източна Европа.

Към единствения важен резултат от договарянията сред Лавров и Блинкен би трябвало да се отнесе фактът, че американската страна въпреки всичко ще показа писмен отговор на съветските оферти по гаранциите за сигурността. Русия в най-хубавия случай я чака отговор по всяка обособена точка на предложенията в тези проектодокументи.

Но американците имат ненапълно друго мнение по тези въпроси. Както се изрази Блинкен на своята конференция:

„ Отново, това, което беше в съгласие през днешния ден, се заключва в това, че ние ще споделим с Русия отговора за повдигнатите от нея проблеми, нашите лични проблеми и ще предложим някои хрумвания за разглеждане. След това планираме да се срещнем още веднъж, незабавно откакто Русия получи опцията да се запознае с този документ и ще забележим накъде ще поемем по-късно “.

Официално Русия към отхвърли (засега в джука форма) на Съединени американски щати и НАТО да правят отстъпка по основните въпроси по гаранциите за сигурността, би трябвало да получи още и отвод в писмен тип, с цел да няма по-късно приказки в духа „ ние не се разбрахме взаимно “. Текстът, изложен на хартия и завършен по съответния метод, дисциплинира, предава съвестност и даже избрана необратимост на обстановката.

Външният министър на Русия Лавров на своята конференция след срещата с Блинкен уточни датата за приемане на писмен отговор от американците – 30 януари 2022 година

„ Държавният секретар на Съединени американски щати съобщи, че той е удовлетворен от състоялия се продан на отзиви, което ще помогне идната седмица да ни дават писмена реакция “.

Според Лавров би трябвало да се състои най-малкото още една среща сред първите дипломати на Русия и Съединени американски щати: „ Очакваме формален отговор в писмен тип на нашите оферти, след което планираме следващия контакт на наше ниво “.

Така дипломатическият разговор сред Русия и Съединени американски щати по гаранциите за сигурността ще продължи. Но съветската страна няма желание да проточва. Москва чака да получи писмен отговор от Вашингтон идната седмица, както дава обещание американската.

Най-вероятно отговорът на Съединени американски щати ще бъде документално отменяне на основните позиции на съветските оферти за гаранции за сигурност, което към този момент беше изразено устно на платформите за договаряния на Русия-САЩ и Русия-НАТО. Диалогът по второстепенни въпроси от дневния ред не съставлява огромен интерес за Русия, тъй като няма да реши казуса с националната ни сигурност.

В същото време продължаващият дипломатически разговор сред Русия и Съединени американски щати по никакъв метод не лимитира Москва във връзка с използването на ограничения за отбрана на държавния си суверенитет. И тези събития не би трябвало да се отсрочват или слагат на пауза. Нашите по този начин наречени " сътрудници " си разрешават всичко. Ще дам няколко образеца.

Министерството на защитата на Литва разгласи на 21 януари 2021 година, че балтийските страни ще доставят на Украйна американски зенитни и противотанкови ракети:

Тези доставки на създадено в Съединени американски щати оръжия за Украйна бяха авансово утвърдени от Съединени американски щати.

Що се отнася директно до Съединени американски щати, единствено през годината на президентството на Джо Байдън в Украйна са доставени американски оръжия на стойност към 650 милиона $. Както сподели Антъни Блинкен на 21 януари 2022 година:

„ Продължаваме да предоставяме тази помощ. Планирани са спомагателни доставки за идващите седмици. "

Между другото, Белият дом удостовери проектите си за прекачване на съветски хеликоптери Ми-17В-5 на Украйна, които преди този момент бяха благосъстоятелност на афганистанските Военновъздушни сили. Законопроектът за доставката на оръжия за Украйна по лендлиз е импортиран в Сената на Съединени американски щати. Тази самодейност ще помогне да се отстранен пречките пред даването на военно съоръжение за Украйна и да се форсира доставката им.

Здраво се стараят и във Англия. Лондон провежда въздушен мост с Украйна и ѝ съобщи към 1500-200 противотанкови комплекси НЛВА. Освен това на тези самолети на украинска територия са пристигнали към 30 английски военни от неотдавна образуваната бригада за специфични интервенции на сухопътните сили за обучаване на украинските военни по какъв начин да употребяват въпросното оръжие.

Така дипломатическият разговор с Вашингтон по никакъв метод не би трябвало да лимитира дейностите на Русия или да въздейства върху осъществяването на на практика стъпки за военно-технически отговор на най-сериозното предизвикателство за националната сигурност по отношение на приближаването на НАТО и неговата военна инфраструктура към съветските граници. Съединени американски щати и НАТО не стопираха нито за момент по време на договарянията, даже се форсираха, геополитическото нахлуване на Запада продължава.

Военно-политическата обстановка е такава, че Русия би трябвало да работи неотложно и без оглед на разговора със Съединени американски щати. Само нашите на практика стъпки ще могат да убедят груповия Запад в сериозността на нашите планове и да го създадат по опция за договаряне. Една стъпка коства хиляда думи.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР