В Женева днес е предвидено да се състои осмият кръг

...
В Женева днес е предвидено да се състои осмият кръг
Коментари Харесай

В Женева ще започне осмият кръг от преговори за Сирия

В Женева през днешния ден е планувано да се състои осмият кръг от договарянията за мир в Сирия.

Новият кръг ще стартира в късния следобяд със среща на емисаря на Организация на обединените нации за Сирия Стафан де Мистура с делегация на сирийската съпротива, съобщи Асошиейтед прес.

По-рано през днешния ден представители на петте непрекъснати членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации разискаха в Женева хода на сирийския преговорен развой. Срещата бе по искане на Франция и в нея взе участие Де Мистура.

Делегацията на обединената сирийска съпротива дойде за договарянията нощес. Тя е ръководена от Насър Харири, който бе определен да я оглави предходната седмица на среща на сирийската съпротива в Рияд. При идването си Харири сподели, че сирийският президент Башар Асад би трябвало да се отдръпна от властта, преди произвеждането на каквито и да е избори в Сирия, заяви Франс прес.

Засега делегацията на сирийското държавно управление, участваща в договарянията, не е в Женева. Представител на сирийското държавно управление сподели, че тя ще пристигна в Женева на следващия ден следобяд. Говорителката на Организация на обединените нации Алесандра Велучи удостовери тази информация. Делегацията ще бъде ръководена както до момента от Башар Джаафари.

Новият кръг от договарянията стартира малко откакто в Сочи се състоя тристранна среща на върха за Сирия, напомня Франс прес.

Русия благодарение на Иран, различен покровител на Дамаск, и Турция, покровител на сирийските бунтовници, провежда седем срещи, отдадени на Сирия в Астана. В тях участваха представители на опозицията и на режима в Сирия. Под егидата на трите страни бяха основани и четири зони за деескалация в Сирия, нещо, с което Организация на обединените нации не съумя да се оправи. Руският президент Владимир Путин също така разгласи, че в скоро време ще се състои сирийски Конгрес на народен разговор. Той ще се организира в Русия и ще събере всички участници в сирийския спор. Путин, който обаче знае, че не може да наложи своето решение за Сирия, в случай че то не е утвърдено от Организация на обединените нации, към този момент сподели, че Конгресът би трябвало да послужи за стимулиране на женевския развой.

Франс прес напомня, че съгласно Стафан де Мистура възобновяване на Сирия ще коства 250 милиарда $. Във войната в Сирия починаха към 340 000 души.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР