В изявлението на президента Радев за връщането на кандидатурата на

...
В изявлението на президента Радев за връщането на кандидатурата на
Коментари Харесай

Журналист: При Филчев прокурорите си пускаха мустаци, сега ще ходят нула номер

В изказването на президента Радев за връщането на кандидатурата на Иван Гешев за нов основен прокурор претекстовете бяха по-скоро политически, в сравнение с правни, по тази причина беше обикновено те да не бъдат обсъждани във Висшия правосъден съвет при повторното гласоподаване на номинацията на Гешев. Това сподели в предаването "Още от деня " по Българска национална телевизия юристът Борислав Цеков.

Участието на президента е по-скоро корективно, само че не е решаващо в процедурата, добави той.

Дискусията за ролята на президента е изкуствено основана. Това, че на някой не му е ясно, че не може да се пресича на алено, не значи, че това не е ясно и на закона. Кнституционният съд доста ясно е споделил по кое време са възможни претенции за пояснение и този случай не е един от тях, уточни Цеков.

Боян Магдалинчев: По-дълъг избор от този на Гешев не е имало

Според журналиста Йово Николов не е имало същинска полемика във Висшия правосъден съвет за преизбирането на Иван Гешев. Станахме очевидци на персонални нападки, в това число и закани. Самата полемика се измести в една не доста приятна повърхност. На първото чуване бяха заложени мого въпроси към Гешев. Репликите, които обаче той произнасяше към сериозните към него, не оставиха у мен усещането, че той ще бъде неутрален в работата си като основен прокурор при използването на закона, разяснява Николов.

Трябва да се подчертае, че имаше висок стандарт на бистрота, тъй като имаше опция да бъдат задавани въпроси от всички страни, добави той.

Член на Висш съдебен съвет: Иван Гешев ме заплаши

По думите на журналиста сега прокуратурата у нас не е ефикасна, защото е замислена като орган за политическа принуда по времето на комунизма и продължава да работи като такава. Прокуратурата в България е военизирана конструкция, работата на която се свежда от един основен прокурор на върха и извършване на командите му надолу. Когато основен прокурор беше Никола Филчев, прокурорите всеобщо започнаха да си пускат мустаци, когато основен прокурор беше Борис Велчев, започнаха да си пускат тридневни бради, а в този момент чакам да стартират да си бръснат главите, съобщи Йово Николов.

Основният спор би трябвало да се води за мястото, отговорността на прокуратурата. Не е единствено мое мнение, че тази конструкция би трябвало да бъде изменена, сподели още журналистът.

Прокуратурата не би трябвало да бъде част от изпълнителната власт, би трябвало да е част от самостоятелната правосъдна система, добави Борислав Цеков.

Висш съдебен съвет преизбра Иван Гешев за нов основен прокурор

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР