В изявление от Скопие германският канцлер Ангела Меркел благодари на

...
В изявление от Скопие германският канцлер Ангела Меркел благодари на
Коментари Харесай

Меркел в Скопие: Благодаря за ролята и куража на Борисов за пробива за името на Македония

В изказване от Скопие немският канцлер Ангела Меркел благодари на министър председателите на Македония, Гърция и България за политическата храброст да решат проблемите на Балканите. Меркел посочи ролята на българския министър председател Бойко Борисов за компромиса сред Македония и Гърция.

"Искам да подчертая ролята на премиера Зоран Заев, само че и на министър председателите на България и Гърция Бойко Борисов и Алексис Ципрас. Искам да благодаря за ролята и куража на Борисов, тъй като в продължение на години се намирахме в обстановка, в която нямахме прогрес, а в този момент се получи пробив. Имаше демонстрация на политическа смелост. Поради тази причина 30 септември е основен за бъдещето на вашата страна ", акцентира Меркел на взаимна конференция с македонския министър председател Зоран Заев в Скопие.

На взаимната конференция с премиера Зоран Заев Меркел съобщи, че референдумът на 30 септември е опция пред страната да се отворят вратите на Европейския съюз и НАТО, съобщи БНР.

"Вие сте поканени за участие в НАТО, имате вероятността да се присъедините към Европейския съюз. Все още следва доста работа, само че предпоставката, несъмнено, е сполучлив референдум на 30 септември. Няма да се въвличам в решението на вашите жители, само че мога да кажа от моя личен опит, че исторически благоприятни условия не пораждат всеки ден, а единствено един път на потомство ", сподели немският канцлер.

Ангела Меркел през днешния ден е на посещаване в Скопие. Тя е първият немски канцлер, който е на публична аудиенция в Македония след оповестяването на независимостта на страната на днешния ден през 1991 година

Днешното посещаване на Меркел, както и серията визити на западноевропейски водачи в Скопие тази седмица, се свързват с идния в края на месеца референдум за смяна на името на Македония. Германия от години намерено поддържа компромиса в разногласието за името сред Македония и Гърция.

Според представителя на немското държавно управление Щефан Зайберт, тематики на диалозите на канцлера с македонския министър председател Зоран Заев ще бъдат икономическите връзки.

Освен поддръжката за контракта с Гърция, друга тематика по време на визитата на Меркел в Скопие се чака да бъде опцията за замяна на територии сред Косово и Сърбия като метод да се реши разногласието сред двете прилежащи страни. Германия неведнъж отхвърли преначертаването на границите на Балканите.

Македонската осведомителна организация отбелязва, че България беше първата страна, признала независимостта на Република Македония.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР