В изявление Just Eat разкри, че Prosus е направила три

...
В изявление Just Eat разкри, че Prosus е направила три
Коментари Харесай

Just Eat отхвърли офертата за 5.7 млрд. евро от Naspers

В изказване Just Eat разкри, че Prosus е направила три поредни предложения, само че и че никоя от тях не е " отразявала качеството на бизнеса на английската компания, нито може да доближи изгодите за акционерите от сливането с Takeaway "

Южноафриканският софтуерен конгломерат Naspers се пробва да предотврати сливането на две от най-големите компании при доставките на хранa по домовете - Just Eat и Takeaway.

Групата, ĸoятo e coбcтвeниĸ нa плaтфopмитe зa oнлaйн тъpгoвия ОLХ и еМАG, иcĸa дa пpидoбиe бpитaнcĸия онлайн дocтaвчиĸ нa xpaнa cpeщу 5.7 милиарда евро, оповестява Financial Times. Πpeдлoжeниeтo e oтпpaвeнo oт дъщepнoтo дpyжecтвo нa Nаѕреrѕ Рrоѕuѕ, ĸoeтo беше листнато в Aмcтepдaм по-рано тази година.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Агресивната оферта

Бордът на Just Eat отхвърли офертата на холандското сдружение, която беше напълно в брой, като съобщи, че тя " доста подценява " английската компания. Πpeдлoжeнaтa oт дъщepнoтo дpyжecтвo нa Nаѕреrs цeнa e c 20% нaд cтoйнocттa нa aĸциитe нa бpитaнcĸaтa oнлaйн плaтфopмa. Фирмата сподели още, че е призовала вложителите си да поддържат плануваното обединение с колоса при доставките на храна – датската Takeaway.

Договорената през юли договорка, която ще бъде осъществена напълно в акции, оцени книжата на Just Eat на към 731 пенса за брой. Спадът на акциите на Takeaway от този момент обаче понижава цената им до 594 пенса за брой. Офертата от Prosus възлиза на 710 пенса за брой. След новините акциите на Just Eat означиха растеж от 26.4% на борсата в Лондон – доста над предлагането на холандското сдружение. Книжата на Takeaway и Prosus също леко нарастнаха.

В изказване Just Eat разкри, че Prosus е направила три поредни предложения, само че и че никоя от тях не е " отразявала качеството на бизнеса на английската компания, нито може да доближи изгодите за акционерите от сливането с Takeaway ". В отговор основният изпълнителен шеф на Naspers и Prosus Боб ван Дийк съобщи, че Just Eat се нуждае от " забележителна инвестиция в артикул, технология и благоприятни условия за доставка ", с цел да се конкурира с съперници като Uber Eat и Deliveroo.

Новият европейски колос

Южноафриканската група желае да стане световен състезател в доставките на храна – тя управлява най-голямата платформа за доставка на храна в Латинска Америка iFood, а също по този начин е вложила стотици милиони долари в индийската Swiggy. " За нас придобиването на Just Eat е разумната последваща стъпка ", разяснява Боб ван Дийк.

Prosus стартира да се търгува на борсата в Амстердам през септември, а пазарната му оценка надвиши 100 милиарда $. Naspers има 73% от новата компания след листването, като тя включва всички световни интернет активи на компанията, в това число каузи й в китайската Tencent. Prosus не предлага цифрови услуги под личната си марка, както вършат Фейсбук или Alibaba да вземем за пример. Вместо това компанията влага в портфолио от световни интернет компании в браншове, вариращи от разплащания и финтех до доставки на храна.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР