В извънредното положение българският бизнес имаше нужда от спешна ликвидност

...
В извънредното положение българският бизнес имаше нужда от спешна ликвидност
Коментари Харесай

Достъпът до финансиране от ключово значение за бизнеса и предприемачеството в кризата

В изключителното състояние българският бизнес имаше потребност от незабавна ликвидност и по този начин единствено през първото полугодие получи от банковата система финансова поддръжка възлизаща на повече от 8 милиарда лева – с 15% повече спрямо 2019 година Освен това 7 милиарда лева остарели заеми бяха отсрочени по силата на частен мораториум по заплащанията. Какви са вариантите за финансиране на одобрени и започващи компании в новите условия? Как се трансформират условията на банките? Как бизнесът усети икономическата поддръжка от страна на страната? Това са част от въпросите, на които дадоха отговор експерти в региона на финансирането по време на провеждащия се през днешния ден трети банково-финансов форум  " Бъдещето на парите ", проведен от списание " Мениджър ". Участници в първия панел бяха Живко Тодоров, изпълнителен шеф на Българска банка за развиване, доцент доктор Маню Моравенов - член на Съвета на шефовете и изпълнителен шеф на Българска фондова борса и Радосвет Радев – ръководител на УС на Българската стопанска камара. 

" В тези времена на рецесия е значимо да се каже, че Българската банка за развиване се стреми да подкрепи българския бизнес. С двете стратегии и антикризисни ограничения на държавното управление ние дадохме глътка въздух на бизнеса и на жителите, които изпитват усложнение около рецесията с Covid-19. Нашите стратегии са отворени за безусловно всички сектори, не вършим изключение. ББР не кредитира, тя отпуска гаранции, дава портфейлни гаранции на комерсиалните банки сътрудници , защото ние не можем да се конкурираме с тях. Това не е банкова рецесия, а е рецесия от различен темперамент, ние сме сътрудници на българските банки, с цел да могат те да подкрепят клиентите си в тези времена с ликвидност за оборотни и капиталови средства ", стартира първи своето изложение изпълнителният директор на Българска банка за развитие Живко Тодоров.

Почти невероятно да се предвижда какво ще бъде действителното влияние на тази пандемия върху бизнеса,  по тази причина е много значимо да се работи по всички направления за подпомагането на положителните компании за запазването на бизнеса, разяснява на собствен ред доцент доктор Маню Моравенов - член на Съвета на шефовете и изпълнителен шеф на Българска фондова борса.

Според него в това отношение финансовият пазар има основна роля, защото е значимо да има положителни тласъци през банки и банково финансиране с ниски лихви и гаранции, само че в последна сметка това е заемен капитал и той рано или късно би трябвало да се върне, добави той.

" Банките не могат да финансират до безконечност и в един момент се появява потребността от капитал, от дялово вложение и тук е мястото на финансовия пазар. Това, което Българската фондова борса прави сега е работа за пряк достъп за бизнеса до новия пазар Би Ем, за който се надявам да стане въпрос скоро и с непосредствено партньорство с основните институции, които имат достъп до капитали, да могат да дадат подтик на българския бизнес. Това са Банката за разитие, Фондът на фондовете, И Бе Ер Ди и професионалните организации на участниците на финансовите пазари. Ние работим доста интензивно в тази посока, имаме няколко начинания, включително и новата стратегия Би Ем Ъплауд, за която може би ще стане дума. Вярваме, че капиталовият пазар в България може да помогне на българския бизнес и при обединени старания това може да стане ", добави Муравенов. 

Председателят на УС на Българската стопанска камара Радосвет Радев,  очерта 2020-а като година, която бележи стопанството на България с старания за запазването му. Според него най-важно е да се разсънят живи и здрави българските бизнесмени, откакто е отминала рецесията. " Тогава евентуално те ще бъдат доста по-агресивни и динамични, с цел да развият новите си планове ", сподели той и  разказа коронакризата като змия, която стои и гледа втренчено зайчето, което се е парализирало. 

По думите на Радев оповестяването на първото изключително състояние поради ковид в България е заварило банковата система с 94 милиарда заеми към българския бизнес. " В интервала март - юни 10% от тази сума българските бизнесмени помолиха да бъдат плащани единствено като лихви и бяха замразени главниците по тези заплащания. Тази почивка за последните от края на юни при завършва на 31 декември. Действително достъпът до финансирането е трогателен тогава, когато икономическите условия разрешават да има една експандираща стопанска система.  Българският бизнесмен сега мисли единствено за това по какъв начин да оцелее. Довършват се и се кредитират единствено доставки, които са кредитирани като износ за чужбина и банките в този момента са извънредно деликатни и претенциозни, само че в последна сметка върху тях се крепи финансовото здраве на цялата икономическа система ", сподели още Радев. 

Шефът на Българската банка за развитие Живко Тодоров изясни, че е имало упреци, че стратегиите на ББР са закъснели или постепенно потеглят, само че съгласно него значимото било, че даже и закъснели, те ще бъдат в помощ на бизнеса. " В момента имаме над 95 млн. лева заеми към физически лица и над 120 млн. лева утвърдени към бизнеса. Програмите към бизнеса са за 1,2 милиарда лева като към този момент увеличихме периода за кандидатстване, както и сумата, за която се кандидатства, тъй че всички които пострадат от вероятен втори локдаун ще имат право да аплайват по тези стратегии ", обясни той и изрази убеденост, че ще оказват помощ на бизнеса и при други бъдещи стратегии. 

И регистрира, че все още са 123 млн. лева усвоените пари по стратегиите при 1,2 милиарда лева, по които може да се кандидатства. " Обяснението за това не е, че програмата не работи. Всяка банка обаче има свои рискови модели и условия към кредитополучателите. Банките нормално търсят да дадат пари на компании, които са жизнеспособни и даже в такава рецесия ще оцелеят. Моментът е доста значим и за компаниите, за да могат те да премислят своята успеваемост и би трябвало да се откри нов бизнес модел за огромна част от бизнесите ", изясни Тодоров. 

От своя страна Радосвет Радев категорично акцентира, че в този момент на компаниите им би трябвало ликвидна поддръжка, а не банково финансиране. " И това е огорчаващо, че имаме една единствена проработила мярка за поддръжка на ликвидността и то е за микро и дребните предприятия на стойност към 215 млн. лева Това прави сложни нещата ", сподели той и определи ограниченията 60/40 и 80/20 като ограничения, които не са ориентирани към бизнеса. Според него имало прекалено много благоприятни условия, само че за жал те мъчно сработвали практически. 

" Факт е, че борсата няма ликвидност, само че това е по този начин през последните 10 години. Проблемът е, че нашият пазар не можа да се съвземе от предходната рецесия ", изтъкна Муравенов.

Изпълнителният директор на Българска банка за развиване показа, че се облекчават процедурите за кандидатстване за средства по стратегиите на ББР. " Промените, които сега сме заложили, са нарастване на лимита от 300 000 лева на 1 млн. лева за дребните и междинни предприятия, като този път даваме опция и на по-големи предприятия, които са значими за другите райони, където са построили инфраструктура и един банкрут при тях би означавл загуба на работна мощ и загуба на пари. Тези компании ще могат да вземат участие за заеми до 2 млн. лева Предполагам, че компании, които са взели участие по програмата и не са достигнали лимита, който е имало, могат да вземат участие наново. Удължихме гаранцията на 6 години, което ни даде опция да удължим и периода на кандидатстване до юни 2021 година Предстоят измененията по програмата за физически лица, където доста е евентуално лица, които към този момент са взели заеми, да могат да вземат участие още веднъж ", сподели Живко Тодоров.

Редактор: Нели Тодорова
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР