В извънредно пленарно заседание депутатите гласуват решение за замразяване на

...
В извънредно пленарно заседание депутатите гласуват решение за замразяване на
Коментари Харесай

Депутатите гласуват замразяването на заплатите си

В изключително пленарно съвещание депутатите гласоподават решение за заледяване на заплатите си по време на изключителното състояние. Те ще се произнесат и по актуализацията на Бюджет 2020, както и по промени в Закона за изключителното състояние, с които ще бъде понижена санкцията от 5000 лв. за неспазване на ограниченията и страната ще поеме част от осигуровките по схемата 60/40.

Социалистите предложиха главните депутатски заплати да бъдат замразени на равнището от предходния парламент, само че освен по време на изключителното състояние, а и по-късно. Така възнагражденията им ще възлизат на 2976 лв..

"Воля " упорства до момента в който работят изключителните ограничения, народните представители да получават минималната работна заплата, т.е. 610 лв..

От "Обединени патриоти " разкритикуваха ГЕРБ, че към този момент 2 години не придвижват концепцията заплатите на законотворците да се индексират като пенсиите - един път годишно. Коалиционните сътрудници на ръководещата партия предложиха възнагражденията на депутатите, министрите, премиера и президента да бъдат понижени на половина, само че за целия интервал на икономическата рецесия.

От Движение за права и свободи оповестиха, че ще поддържат предлагането на ГЕРБ - за заледяване на заплатите до момента в който траят изключителните ограничения. Като съгласно зам.-председателя на парламентарната група на партията Йордан Цонев, би трябвало да се резервира сегашната формула на пресмятане, т.е. депутатите да получават 3 междинни заплати в обществения бранш.

От Движението желаят спестените пари от замразяването да бъдат дарени на Министерството на здравеопазването за битка с ковид.

В отговор Крум Зарков от Българска социалистическа партия уточни, че възнагражденията на народните представители не би трябвало да се мерят по междинната заплата, тъй като 80 на 100 от хората в България получават по-малко.

Цонев дефинира предлагането на левицата като популистко, защото, по думите му, интелектуалният труд в Народното събрание е много по-голям.

Лидерът на алените Корнелия Нинова разгласи, че в случай че депутатите желаят да трансформират нещо, би трябвало да стартират от себе си. Според нея не е заслужено, стопански обосновано и морално те да получават три пъти по-високи заплати от междинното трудово заплащане за страната. Нинова увери, че ще промени механизма за пресмятане на депутатските заплати, когато Българска социалистическа партия пристигна на власт.

В отговор Лъчезар Иванов от ГЕРБ я попита по какъв начин на 28 години е изкарала милиони за приватизацията на "Техноимпекс ".

Червената лидерка отхвърли това изказване и съобщи, че социалистите претендират за правова страна, поради което тя е осъдила клеветниците си, в това число и премиера Бойко Борисов за това, че я е нарекъл "Госпожа Лъжа ".

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР