В източноправославната църква 5 декември е посветен на светец мъж

...
В източноправославната църква 5 декември е посветен на светец мъж
Коментари Харесай

Честваме свети Сава - магическо време с надеждата, че желанията ще се сбъднат

В източноправославната черква 5 декември е отдаден на светец мъж – Свети Сава Освещени.

 

Свети Сава, създателят на доста манастири в Палестина и на популярната лавра, известна под неговото име, се родил в региона Кападокия през ІV век от богати и знатни родители. 18-годишен се поселил в манастир, там получава обучение и става духовник.

През дългия си и свят живот, преп. Сава странства, стремейки се към цялостна самотност с цел да може всецяло да се съобщи на молитва и богомислие. Живее в манастири и наоколо до тях в пещери, най-после Сава се открива в една пещера на Силоамският поток, където в непрекъсната молитва и напълно усамотение прекарал няколко години. След това при него почнали да идват и други, които желаели спокоен и уединен живот. Постепенно цялата котловина на Силоамският поток се заселила от пустиножители. Оставили всички грижи за тукашния живот, те единствено на Бога възлагали своите очаквания.

Като получил след гибелта на майка си богато завещание, Сава построил няколко манастира и лечебни заведения, основал две страноприемници – една в Йерихон, а другата при пещерите, из които към този момент се оформила лаврата или огромният манастир. В него се събрали доста братя и йерусалимският патриарх сложил Сава за нравствен началник на отшелническите обители. Починал безшумно в пещерата си на 94-годишна възраст в 533 година.

Обозначен ясно в националната традиция, празникът в деня на свети Сава съответстват и с един по-особен миг от живота на индивида – раждането на Новата година, на вярата за благодат, здраве и благополучие

Старо вярване споделя, че Сава и Варвара били двама светци, чиято задача била да се грижат за здравето на децата. Понякога те се възприемали и като орисници, които имали пръст в ориста на новородените.

Според други национални предания Сава не бил брат на Варвара, а жена, обвързвана с царството на мъртвите и света на заболяванията. Затова на този ден дамите вървят на гробищата, палят свещи, раздават варено жито, ябълки и самун за душите на умрелите.

Празника предците ни свързват и с магическото време, когато гадателки и баячки вършат вълшебства и заклинания, най-често за задомяване и срещу неплодородие. В среднощ се събирали девойките за женене, като всяка носела торба с брашно и решето. Заедно с гадателките отивали на скрито място, по загадка доба. Докато момите пресявали брашното, възрастните дами ги учели по какъв начин да държат ситото изправено, по какъв начин да си избират подобаващ брачен партньор, по какъв начин да се задомят щастливо, да си родят здрави деца. Изричали вълшебен заклинания, с вярата, че желанията им ще се осъществен.

На свети Сава по остарял обича се пържат мекици, които се раздават за здраве и благоденствие. На днешния ден не се пипат остри предмети в дома, с цел да няма порязани в фамилията през годината. Българите се приготвят и за Никулден – 6 декември. Емоционално свързван с дните на Варвара и Сава, той е самобитна кулминационна точка на предпразничната новогодишна обредност.

Именници през днешния ден са: Сава, Савин, Савко, Саво, Савчо, Савета, Савина, Савка, Савета, Елисавета; Сабин, Съби, Събе, Събко, Съботин, Съботко, Събчо, Сабина, Сабинка, Събка, Съботинка и други

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР