В изследването са участвали 147 пожарникари, от които 21% са

...
В изследването са участвали 147 пожарникари, от които 21% са
Коментари Харесай

Анкета сред пожарникарите показа проблемите на опасните Ивеко


В проучването са взели участие 147 пожарникари, от които 21% са водачи на профилирани коли за пожарогасене, 19% са по едно и също време и пожарникари и водачи, 20 % са старши пожарникари, а 33% са на служба шеф на дежурна промяна и пълководец на екип в Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията “. Службите на 97% от интервюираните разполагат с  пожарен автомобил Ивеко Магирус TLF 3000/300 (4000/500), като той се употребява като главен автомобил за гасене на пожар съгласно 62% от интервюираните, за гасене единствено на горски пожари го употребяват 7%, рядко го употребяват 14% от участниците в анкетата, а 12% са споделили, че избират да не употребяват този автомобил.

48% от участвалите в анкетата пожарникари и водачи на профилирани коли са споделили, че не се усещат сигурни при ръководство (возене), 33% са дали отговор, че се усещат сигурни, само че по-малко спрямо другите коли и едвам 8% са споделили, че се усещат сигурни с Ивеко Магирус TLF 3000/300.

Общо 59% от участниците в проучването са попадали в рискови обстановки при возене/управление – 20% са споделили, че тази обстановка е била еднократна, а  39% са имали повече от една рискова обстановка с този профилиран автомобил.  

Голяма част от обстановките, за които са споделили съвсем 80% от интервюираните, са свързани със мощно поднасяне в ляво или в дясно на автомобила  освен при внезапно натискане на спирачки, само че и при завои и неустойчивост даже при ниска скорост. Споделени са случаи, в които колите са поднасяли на завои при изсъхнал асфалт и температура към 25 градуса, както и на завои до момента в който се е движел с доста ниска скорост.

Основните проблеми, които са имали участниците в проучването на СФСМВР с този пожарен автомобил са:

- Проблеми със спирачките - слаба спирачна уредба и нестабилност на ПА;  при избрани рискови (и освен ситуации), при натискане на педала на спирачката, автомобилът придърпва мощно в ляво или в дясно; шарката на гумите е такава, че автомобилът сервира доста при влажен асфалт; теч на трансмисионно масло.

" Проблем при натискане на спирачка - дърпа в ляво или дясно- по негово предпочитание. Нестабилен даже при ниска скорост. При скорост към 50км/ч и заобикаляне на затруднение – наблягам, без внезапно въртене на кормилото се изискват съществени старания, с цел да остане на пътя. Спирачките са незадоволително ефикасни, даже при потребление на моторна спирачка и сортиране на правилна предавка. При мощен непряк вятър зимата в камиона влезе сняг и се наложи да употребявам зимна бойна куртка, с цел да стопля крайници си, намиращ се до вратата. След прибиране в службата се оказа, че има разстояние сред вратат и уплътнението. “

- Висок център на тежестта, който кара пожарния автомобил да се накланя повече от обикновено в завоите; занасяне на задната част на камиона при противоположен вираж.

" Автомобилът е доста неустойчив. Правил съм маневра на доста денивелирана повърхнина - автомобилът остана прав, а надстройката толкоз се беше наклонила, че надали не щеше да се откъсне от шасито. “

- В някои обстановки моторната спирачка се задейства без причина и забавя автомобила, без това да е мечтано от лидера, което при избрани обстановки е рисково за всички в профилирания автомобил.  

- Проблеми с инсталацията, светеща check – лампа, системата “pump and roll “ не работи, изгасване на автомобила по време на гасене на пожар, отвод на помпа, дрънкане и виене на помпа,  ДПФ филтъра, проблеми с въздуха на помпата, доста неточности на командно табло, светеща индикация на таблото, че няма масло, а на щеката е малко под максимума,  проблеми с байпаса на автомобила, протичане на топла вода от струйника. Изгорял " Expansion module “ и непрекъснато горящи бушони; отказал компресор за въздух.

- Изтърване на предни амортисьори; непрекъснати течове от нагнетателните отверстия.

" При нахлуване в кръгово придвижване или завой се чува мощно изпукване от някъде и камиона се накланя повече от другите ППА, 4000/500 има проблеми с упътването по пътя, т.е. при леко влажено пътно платно кормилото се върти в дадена посока а ППА продължава напряко. “

- Проблем с включването и изключването, копчетата по контролните панели са извънредно трошливи

- Бавно подаване на вода.

- Пропуска вода при дъждовно време през предните порти.

- Късат се ресьори и скоби, които ги държат.

- Много дълъг период за ремонт в оторизиран сервиз.

90 % от интервюираните пожарникари са чували за проблеми с тези коли, с които са се сблъсквали сътрудниците им в други служби. Според интервюираните 12% от пожарните коли не се обслужват при механически проблеми, а 19% са споделили, че в случай че зародят проблеми, то те се отстраняват на място – в гаража,  от самите чиновници.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР