В Израел гласуват днес на общински избори, предаде БТА, цитирайки

...
В Израел гласуват днес на общински избори, предаде БТА, цитирайки
Коментари Харесай

В Израел се провеждат общински избори

В Израел гласоподават през днешния ден на общински избори, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Агенция Франс Прес.

Избирателните секции отвориха в 7 ч. (и българско време) и ще затворят в 22 ч. Пред урните са поканени да се явят близо 6,6 милиона гласоподаватели, а за сигурността ще бдят 16 000 служители на реда и доброволци. В Ерусалим за поста ще се борят шестима претенденти, откакто сегашният кмет Нир Баркат се отдръпва след два мандата. Премиерът Бенямин Нетаняху поддържа кандидатурата на своя министър по въпросите на Ерусалим Зеев Елкин. Срещу него обаче застават мощни кандидати като Моше Леон и Йоси Дейч, излъчени от ортодоксалните юдеи. Добри позиции има също светският претендент Офер Беркович, отбелязва Агенция Франс Прес.

Във вота за кметове и общински съветници, проведен на всеки пет години, ще взе участие за пръв път друзкото малцинство в четири села на сирийските Голански възвишения, които Израел отчасти окупира през 1967 и анексира през 1981 година Анексията остава непризната от интернационалната общественост, напомня Агенция Франс Прес. В тези села ще се провеждат кметски избори, откакто локалните поданици настояха пред съда да си изберат кметове, с цел да се подобрят услугите, предоставяни от общината. Досега кметовете бяха посочвани от членовете на локалния съвет, които пък се назначават от вътрешния министър.

По този мотив избухна дискусия - мнозина локални усещат мощна връзка със Сирия и се притесняват, че изборите ще оказват помощ на Израел да легитимира наличието си в окупирания район. Те приканиха за протест на вота и редица претенденти се отхвърлиха, отбелязва Агенция Франс Прес. Подобни различия се открояват и в Източен Ерусалим - палестинската част на града, окупирана от Израел през 1967 година и анексирана след това. Международната общественост не признава анексията на Източен Ерусалим с 300-хилядно палестинско население.

Местните палестинци без израелско поданство не могат да гласоподават на парламентарни избори, само че могат да вземат участие в общинските, въпреки и без право да стават кметове. Повечето от тях обаче бойкотират вота в символ на отвод да признаят контрола на Израел над Източен Ерусалим, който желаят за столица на самостоятелната страна, към която се стремят. Сред дребното палестинци в листите за общински съветници е Рамадан Дабаш, оглавяващ листа с общо шестима араби.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР