В изпращащата държава знаят кой е шпионин и кой –

...
В изпращащата държава знаят кой е шпионин и кой –
Коментари Харесай

Тодор Бояджиев: На третия месец е ясно кой е шпионин и кой дипломат

В изпращащата страна знаят кой е разузнавач и кой – не, в приемащата не е толкоз просто. Това е нещо, което доста бързо се диференцира. ”Не са нужни години, с цел да се разбере. На третия месец към този момент е безусловно ясно, по простата причина, че режимът на живот на професионалиста-разузнавач и на професионалния чист посланик доста съществено се разминават ”.
Това сподели за БНР специалистът по въпросите на разузнаването военачалник Тодор Бояджиев. Работата на разузнавача стартира, откакто е приключил работата по прикритието си, изясни той. Държавите гонят непознати дипломати не когато ги разкрият като шпиони, а „ когато моментът изисква да се вдигне звук “, добави той, само че посочи, че в публичния спор битуват „ остарели подходи и остарели дефиниции “:

„ Прието е, до момента в който имаше Студена война, да се приказва, че разузнаването работи срещу някого. Невярна режисура! Работи по съответната страна и за отбрана на националния интерес. Знаем априорно, че националните ползи прекомерно постоянно не съответстват, а са в диаметралност, разминават се. В този случай към този момент разузнаването нарушава законите на приемащата страна, с цел да работи за националния си интерес… “.

Нова разследваща съставния елемент след рухването на Берлинската стена

„ Така нареченото „ приятелско разузнаване “. Факт ли е, че американците слушаха мобилния телефон на Ангела Меркел, на френския президент? По всяка възможност те вършат всичко допустимо да слушат и диалозите на Владимир Путин “.

Защо се гонят единствено съветски дипломати

„ Това не е правилно в исторически проект. В съответния миг е по този начин. С рухването на Берлинската стена приехме, че опълчването сред идеологиите остава в историята, тъй като една от идеологиите се срина… “.

В сегашното съперникът не е наложително да остава съперник, само че е съперник, изясни той:

„ Преди 50 години американците оповестиха за „ личност нон грата “ трима френски дипломати във Вашингтон, тъй като ги уличиха, че по линия на научно-техническото разузнаване търсят съответна информация от Щатите и това ускорява позициите им като съперник “.

Съединени американски щати са държали в затвор израелски разузнавач в продължение на 30 години макар мощния интернационален напън, добави той.

Имат ли и Съединени американски щати разузнаване у нас

„ На 16-ти юни 2009 година, в американското посолство в София, се получи шифрограма на 10 страници. В момента я държа в ръцете си. В тази грама, с подписа на държавния секретар Хилъри Клинтън, се споделяше: „ Прилагаме ви новата национална инструкция за агентурно разузнаване “. В нея са разказани съответно задачите и дилемите на американското разузнаване в София - какво желаят да се разузнава в София. Ще се изненадате това нещо за какво не се появи. Вестник „ Гардиън “ го разгласява! Оттам имам аз документа, шифрограмата, че всеки един в американското посолство би трябвало да се включи в процеса на агентурно събиране на информация “.

За България целите били да се събира информация за формалните държавни представители, дали се съблюдава върховенството на закона, каква е корупцията измежду формалните лица, какви са аспектите на енергийната политика и други, в това число системата на осъществяване на избори – „ това, за което сега ние гоним да двама съветски дипломати “.

За дейна работа на българските служби във връзка с съветските дипломати

„ Преди 30 години нямахме съветско разузнаване в България, тъй като те получаваха всичко, което ги интересуваше, без шпионаж “. Активността във връзка с Русия е „ тъй като новият огромен брат не желае някои неща да се случат “, изясни той и даде за образец прекъсването „ Южен поток “
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР