В изпълнение на законовите си правомощия по реда на чл.

...
В изпълнение на законовите си правомощия по реда на чл.
Коментари Харесай

Назначиха проверка на античните предмети, стопанисвани от фондацията на Васил Божков

В осъществяване на законовите си пълномощия по реда на член 145 от Закона за правосъдната власт (ЗСВ), Върховната административна прокуратура (ВАП) се самосезира във връзка съблюдаване административноправните правила на Закона за културно завещание (ЗКН) и подзаконовите нормативни актове по използването му, по отношение на идентификацията и регистрацията на сбирка антични предмети, стопанисвани и изложени в музей от фондация "Тракия “. Това оповестиха от пресцентъра на ВАП.

Проверката е обвързвана с изясняване на голям брой условия, свързани с произхода, методите на придобиване, идентифициране и вписване на културните полезности.

Банов: Нищо от сбирката на Божков не е изнасяно в чували, специалистите ни са там всеки момент

Изпълнението на инспекцията е предоставена на министъра на културата в качеството му на административен орган, осъществяващ надзор върху осъществяването на ЗКН и нормативните актове по използването му.

Предвид размера и наличието на поставените въпроси, правене на информации, разбори и отчет от страна на министъра, е избран период за осъществяването от два месеца.
2
Припомняме, че прокуратурата ще стартира изземване на сбирката на Васил Божков. Само 212 от близо 3000 артефакта са регистрирани по Закона за културното завещание, сочи информация на Министерството на културата. Липсата на идентификатор на артефактите сочи, че не са платени такси за тях.

Как се стигна дотук?

На 20 декември предходната година Специализираната прокуратура разгласи, че стартира инспекции на компании на Васил Божков, свързани със залози у нас. Беше формирано досъдебно произвеждане за закононарушение, осъществено през декември 2017 година в София, показаха тогава от държавното обвиняване. Става въпрос за сигнал от Цветомир и Боян Найденови, който включва също по този начин и данни за изнудване посредством насила, съпроводено със опасност за ликвидиране или тежка телесна щета.

През 2014 година "Националната
лотария " не заплати нито един лев налог, вследствие на "забравен текст " в закона, съгласно който, тези игри подлежат на облагане. През 2015 година бе въведен налог 15% от оборота на сдруженията с лиценз за осъществяване на лотарийни игри. Сигналът на Цветомир Найденов е, че от 2015 година досега, "Националната лотария " не заплаща дължимия по закон налог - 15%, а заплаща 20% такси от комисионни, което е обвързване за различен тип хазартен лиценз.

Според изнесените обвинявания от страна на Цветомир Найденов  Цветомир Найденов Цветомир Найденов е роден на 28 февруари 1973 година в София. Изучавал е Счетоводство и надзор в, ДКХ години наред е работела под цялостното влияние на Васил Божков, акционер в "Национална Лотария " както и в Еврофутбол, Евробет, и други Многократно са възпрепятствани голям брой оператори от издаване на
хазартни лицензи в България (б.а. - такива са случаите с Betfair, Betstars, Novibet, и др.). Тази порочна процедура би трябвало да бъде веднъж вечно прекъсната и страната е належащо да се намеси уверено.

Божков бе арестуван в ОАЕ единствено преди седмица. Заедно с предприемача има арестувани още две лица. Това са избягалите с него висши мениджъри във компанията му Георги Попов и шефът на "Еврофутбол " Александър Тумпаров (член на надзора на "Левски ").

Официално: Васил Божков, Георги Попов и Александър Тумпаров са лицата арестувани в ОАЕ

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР