В изпълнение на законоустановените си правомощия за упражняване надзор за

...
В изпълнение на законоустановените си правомощия за упражняване надзор за
Коментари Харесай

Прокуратурата протестира срещу столична наредба за гробищата

В осъществяване на законоустановените си пълномощия за практикуване контрол за правда върху активността на държавните органи и органите на локално самоуправление Софийска градска прокуратура (СГП) внесе протес т в Административен съд София-град (АССГ) срещу наредбите на член 33-38 на Наредбата за гробищните паркове и погребално - обредната активност на Столичен общински съвет.

Проверката по случая е инициирана по сигнал на цивилен организации , като в хода ѝ е открито, че посочените правила на Наредбата не дават отговор на условията на нормативен акт от по - висока степен, а точно - Закона за ограничение на административното контролиране и административния надзор върху стопанската активност (ЗОАРАКСД).

Атакуваните разпореждания плануват всъщност въвеждането на регистрационен и лицензионен режим във връзка с жителите и юридическите лица, които желаят да реализират погребално-обредна и каменоделска активност на територията на Столична община.

Това позволение директно опонира на условието на член 4, ал.1 и ал.2 от ЗОАРАКСД, според което регистрационен и позволителен режим за осъществяването на избрана стопанска активност могат да се откриват единствено със закон. Доколкото липсва закон, който да урежда публичните връзки - предмет на Наредбата и такива регулаторни режими не са открити по надлежния ред, то въвеждането им чрез подзаконов нормативен акт, каквато се явява Наредбата на Столичен общински съвет, е неприемливо.

В тази връзка атакуваните разпореждания се явяват оскъдни, доколкото не дават отговор на посочените условия за законоустановеност на регистрационния и разрешителния режим при реализирането на стопанска активност.

Поради гореизложеното СГП желае от съда прогласяване нищожността на наредбите на член 33-38 от Наредбата за гробищните паркове и погребално - обредната активност на Столичен общински съвет.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР