В изпълнение на Закона за изменение на Закона за политическите

...
В изпълнение на Закона за изменение на Закона за политическите
Коментари Харесай

Над 14,4 млн. лева субсидии трябва да възстановят политическите партии и коалиции

В осъществяване на Закона за изменение на Закона за политическите партии Министерството на финансите преизчисли годишната държавна дотация, отпусната на политическите партии и обединения за интервала от 26 май 2016 година до влизането в действие на закона - 31.03.2019 година Това оповестиха от пресцентъра на министерството.

За този интервал партиите и обединенията би трябвало да възстановят общо 14 463 706 лв.. Министърът на финансите Владислав Горанов изпрати писма до политическите партии, получили държавни дотации, в които са посочени съответните суми, подлежащи на връщане - разликата сред предоставената държавна дотация и преизчисления размер. В писмата е разказан и механизмът за възобновяване на сумите, съгласно условията на Закона за изменение на Закона за политическите партии.

В случай че партия, в това число от състава на коалиция, която получава държавна дотация, не върне непринудено разликата до даването на втората част от дотацията за 2019 година, разликата ще бъде възобновена в бюджета, като на партията ще бъде предоставена седемдесет на 100 от сумата, която би трябвало да ѝ бъде отпусната като втора част на дотацията за 2019 година, надлежно петдесет на 100 от сумата, която би трябвало да ѝ бъде предоставена от всяка последваща част на дотацията в рамките до една година от влизането в действие на закона. При дефицит на средства или липса на последващи елементи от дотацията, разликата, която не е върната от съответната партия или коалиция, следва да бъде възобновена непринудено по централния бюджет в период до 31 декември 2020 година Политическа партия, в това число от състава на коалиция, която не получава държавна дотация, следва да върне разликата сред предоставената държавна дотация и преизчисления размер до 31 декември 2020 година.

След приключването на посочения законов период – 31 декември 2020 година, средствата, които не са върнати в централния бюджет непринудено, подлежат на събиране по общия ред.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР