В изпълнение на решението на Общото събрание на Съвета на

...
В изпълнение на решението на Общото събрание на Съвета на
Коментари Харесай

Протест! 44 вуза няма да отворят днес

В осъществяване на решението на Общото заседание на Съвета на ректорите от 17 май, ръководителите на 44 висши учебни заведения и университети оповестиха 20 май за ден, в който за първи път от доста години университетските институции няма да отворят порти, с изключение за действия с наложителен темперамент.
Прочетете още
Обявеният обаче през миналата седмица митинг на 20 май от 11:00 ч. пред Министерството на финансите няма да се състои, оповестиха вечерта на 17 май от Синдиката " Висше обучение и просвета " към КНСБ и от Синдиката " Висше обучение " към КТ " Подкрепа ", на брифинг в Министерския съвет.

В позицията от 17 май на Съвета на ректорите се споделяше, че " това не е митинг за заплати, а митинг против потъпкването и слагането в ъгъла на значимостта на образованието и науката ". " Разглеждаме обещаните 39 млн. лв. за индексиране на трудовите хонорари на университетския състав и 12% нарастване на възнагражденията на административните структури към университетите като първа, само че незадоволителна стъпка в вярната посока. Това са пари, които са планувани за висшето обучение още в края на предходната година и е необяснимо тяхното закъснение до степен, да се постанова да ги пожелаваме по подобен метод ", се посочваше в документа.

В понеделник, 20 май, в 44 висши учебни заведения и университети няма да има образователни занятия и няма административно да се обслужват студенти, само че във висшите учебни заведения ще се извършват тези действия, които са неотложни и не могат да бъдат анулирани, сподели за Българска телеграфна агенция и БНР проф. доктор Миглена Темелкова - ръководител на Съвета на ректорите, вечерта на 17 май, на церемонията за връчването на премиите за просвета " Питагор ". Тя е ректор на Висшето учебно заведение по телекомуникации и пощи, и изясни тогава какви са тези неотложни действия в университетите. Проф. Темелкова посочи, че това са действия, които са свързани с научни журита, с държавни изпити и с други изпити, с журита за развиване на университетския състав и с клинични действия в медицинските университети.

Сред тези 44 висши учебни заведения, които ще са затворени, ще има и частни университети, посочи за Българска телеграфна агенция проф. Миглена Темелкова. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР