В изпълнение на правомощията по чл. 127 т.5 от Конституцията

...
В изпълнение на правомощията по чл. 127 т.5 от Конституцията
Коментари Харесай

Стана ясно за какво ще отговаря министър Банов пред прокуратурата

В осъществяване на пълномощията по член 127 т.5 от Конституцията на Република България да следи за спазването на законността, Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира Специализираната прокуратура с оглед събрани данни за осъществено закононарушение, обвързвано със градежа на така наречен небостъргач „ I tower” в центъра на София.

След самосезиране във връзка изявления в медиите за осъществяване на нелегално строителство, ВАП разпореди на Дирекция народен строителен надзор (ДНСК) осъществяването на инспекция за законността на градежа на небостъргача.

След привършване на инспекцията, във ВАП е получен систематизиран отчет, съгласно който, при инспекцията на място и по документи на градежа на двете здания, чиновници на ДНСК са установили, че е налице нарушаване на чл.143 ал.1 т.5, чл.144 ал.1 т.4 от Закона за устройство на територията (ЗУТ), изразяващо се в несъгласуване на капиталовия план във фаза механически план по отношение на строителството над кота ≠ 0,00 с Министерство на културата, изискуемо съгласно чл.83 ал.1 т.2 б. “а “ и чл.84 ал.1 от Закона за културното завещание (ЗКН).

Въз основа на установените нарушавания, на 09.07.2020 година началникът на ДНСК е издал две заповеди на съображение член 224 ал.1 т.6 Закон за устройство на територията за прекъсване на осъществяването на градежите на двете здания, от които се състои небостъргача. Заповедите са връчени на същата дата.

Иван Гешев разкри ще има ли идващ министър с обвинявания

На 08.07.2020 година министърът на културата Боил Банов  Боил Банов Боил Банов е министър на културата. Роден е на 26 май 1971 година в София. Завършва „ Режисура за е съгласувал плана, по молба на заинтригуваната страна, само че в жестоко нарушаване на наредбите на Закона за културното завещание. На 09.07.2020г. същата заинтригувана страна е поискала от ДНСК да не се издава заповед за прекъсване на строителството.

В тази връзка ВАП сезира Специализирана прокуратура с оглед данни за осъществено закононарушение. Прокуратурата предлага на основния проектант на Столична община да реши дали да предприеме ограничения, съгласно неговата подготвеност, за прекратяване на нарушаванията, както и за прецизно съблюдаване наредбите на нормативните актове, свързани със законността на градежа и одобрение на капиталовия план.

Към момента инспекцията на ВАП продължава, оповестяват от пресцентъра на прокуратурата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР