В изпълнение на Националната програма за намаляване въздействието на радон

...
В изпълнение на Националната програма за намаляване въздействието на радон
Коментари Харесай

Одобрен е отчетът за изпълнение на Национална програма за намаляване въздействието на радон в сгради върху българското население 2013-2017 г.


В осъществяване на Националната стратегия за понижаване въздействието на радон в здания върху българското население 2013-2017 година беше извършено първото систематизирано Национално изследване на годишната обемна интензивност на радон на територията на България. Проучването ще послужи като основа за идващите дейности в региона на създаването и провеждането на държавната политика по понижаване на риска от облъчване от радон, оповестиха от държавната осведомителна работа.

Данните от извършените измервания бяха предоставени и според Договора за Евратом за събиране и даване на информация за равнищата на радиоактивност в околната среда. Публикуването на данните в атласа на Европа е доказателство за сполучливо осъществяване на дилемите на Националната стратегия за понижаване на въздействието на радон в здания върху българското население 2013-2017 година

Една от главните цели на програмата беше и създаване на националното законодателство в региона на радон. Изготвен е план на Наредбата за техническите условия към постройките за отбрана от радон. С приемането на тази техническа разпоредба се чака постигането на следните резултати: Изпълнение на разпореждания от инструкция 2013/59/ЕС, отнасящи се до облъчване от радон в закрити помещения; подкрепяне на проектанти, консултанти, строители и възложители с ясни механически условия и правила за осъществяване на механически ограничения за предварителна защита и отбрана на българското население от облъчване с радон в закрити помещения; подкрепяне осведомеността на жителите за равнищата на евентуална възможност от навлизане на радон, при които е належащо да се подхващат превантивни ограничения в постройките.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР