В изпълнение на конституционния прерогатив на прокуратурата за опазване на

...
В изпълнение на конституционния прерогатив на прокуратурата за опазване на
Коментари Харесай

ВАП извършва проверка по сигнал, свързан със „златните паспорти“

В осъществяване на конституционния прерогатив на прокуратурата за запазване на законността в отбрана на държавния и публичен интерес, Върховна административна прокуратура (ВАП) прави инспекция по сигнал, обвързвана с издаването на по този начин наречените „ златни паспорти “.

Във ВАП е формирана кореспонденция по подаден от депутат сигнал, в който се твърди, че са позволени нарушавания на условията на Закона за българското поданство, Закона за чужденците в Република България и Закона за поощряване на вложенията, респ. подзаконови актове по използването им. Според подателя на сигнала процедурите са прилагани най-вече по отношение на жители на Руската Федерация и Китайската национална република за придобиване на българско поданство по натурализация.

На съображение чл.145, ал.1, т.1 oт Закон за съдебната власт, ВАП изиска информация по този случай от Министерство на правораздаването, Министерство на стопанската система, Българската организация за вложения (БАИ) и Държавната организация за национална сигурност (ДАНС).

Министерство на правораздаването следва да даде информация по отношение на всеки от случаите за интервала 2015-2021 година, при които е публикуван декрет на Президента на Република България за придобиване на българско поданство по натурализация при изискванията на чл.14а, ал.1 от ЗБГ, по какъв брой от подадените заявки процедурата не е завършила, както и какви дейности са подхванати за законосъобразното осъществяване на процедурите.

Българската организация по вложения би трябвало да изпрати във ВАП отчет, от който да излиза наяве дали е осъществена съответната инвестиция по отношение на подадени заявки за придобиване на българско поданство по натурализация в интервала 2015 -2021 година, въз основа на какви документи е тя, налични ли са доказателства за действителни вложения, както и осъществявана ли е годишна инспекция за тях през целия интервал до приемане на поданството. БАИ следва да отговори и кои от лицата, поискали придобиване на българско поданство по този ред са изпращали информация за поддържане на инвестицията и кои не, както и легализирани ли са всички документите за осъществени вложения и осъществявани ли са инспекции дали лицата, получили поданство на съображение получен документ по ЗНИ поддържат направените вложения в изискуемия от закона интервал.

ДАНС следва да даде информация на ВАП, от която да е видно упражняван ли е надзор по отношение на поддържане на вложенията и другите условия на съответните нормативни актове във връзка с всеки от случаите на подадените заявки за придобиване на българско поданство на съображение чл.14а от ЗБГ за интервала 2015-2021 година

Министерство на стопанската система би трябвало да отговори на ВАП упражняван ли е следващ надзор за всеки случаи на придобиване на българско поданство по натурализация в посочения интервал.

В случай че бъдат открити данни за нарушавания, ВАП ще изпрати предложение до способените органи за премахване на нередностите. При определяне на данни за осъществени закононарушения – ще бъде сезирана способената конструкция на прокуратурата.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР