В изпълнение на конституционния прерогатив на прокуратурата да следи за

...
В изпълнение на конституционния прерогатив на прокуратурата да следи за
Коментари Харесай

ВАП възложи проверка за замърсяване на водите на река Марица

В осъществяване на конституционния прерогатив на прокуратурата да следи за съблюдаване на законността, в отбрана на държавния и публичен интерес и на съображение чл.145, ал.1, т.3 от Закона за правосъдната власт (ЗСВ), Върховна административна прокуратура (ВАП) ангажира министъра на околната среда и водите (МОСВ), изпълнителния шеф на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) и основния държавен здравен контрольор да подхващат ограничения за запазване от замърсяване водите на река Марица.

Действията на прокуратурата са предприети  след самосезиране във връзка изявления в електронни медии, в които се съдържат данни за замърсяване водите на река Марица, в региона на гр. Димитровград, в резултат на което на 27.07.2020 год., след водопой, 29 крави  намират гибелта си.

С оглед изнесените данни, както и засегнатите публичните връзки, свързани с запазване на околната среда и водите като национално благосъстояние и притежание, жизненоважен запас, нужен за съществуването на животни, растения и хора,  са подхванати от ВАП дейности за запазване и възобновяване на околната среда и превъзмогване неподходящите ефекти  от замърсяването на водата за питейно – битови потребности.

При осъществяване на инспекцията би трябвало да се изяснят източникът  и повода за замърсяване водите на р. Марица в региона на гр. Димитровград с отровни субстанции на 27.07.2020 год.

Проверката следва да откри какви ограничения са подхванати във връзка със замърсяването водите на реката, с оглед запазване здравето и живота на хора и животни и недопускане на още един сходен случай, както и какви дейности са подхванати за запазване и възобновяване на околната среда и водите, и превъзмогване неподходящите ефекти  от замърсяването водата за питейно – битови потребности.

На БАБХ е предоставено да даде отговор за аргументите за гибелта на  животните, а под управлението на основния държавен здравен контрольор да се извършат нужните инспекции за гарантиране качеството на водата предопределена за питейно - битови цели.

По същия случай е формирано и досъдебно произвеждане от Районна прокуратура – Димитровград.

Сформиран е екип за изясняване аргументите за гибелта на животните, определяне на извършителя/ите на закононарушението и лицата, съпричастни към осъщественото закононарушение, както и механизма, по който е осъществено действието. По първични данни, евентуална причина за гибелта на животните е неустановено мощно отровно химично вещество – химическа основа, което е провокирало неочакваната гибел на животните. От водата на местопроизшествието са конфискувани проби от чиновници на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Хасково.

Извършват се процесуално-следствени дейности под управлението на Районна прокуратура Димитровград в индустриални бази и цехове на предприятия наоколо до региона на местопроизшествието  - „ Източна индустриална зона “, за определяне източникът на замърсяването.

Работата по случая продължава.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР