В изпълнение на конституционния прерогатив на прокуратурата да следи за

...
В изпълнение на конституционния прерогатив на прокуратурата да следи за
Коментари Харесай

ВАП възложи  проверка за замърсяване на водите на река Марица

В осъществяване на конституционния прерогатив на прокуратурата да следи за съблюдаване на законността, в отбрана на държавния и публичен интерес и на съображение чл.145, ал.1, т.3 от Закона за правосъдната власт (ЗСВ), Върховна административна прокуратура (ВАП) ангажира министъра на околната среда и водите (МОСВ), изпълнителния шеф на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) и основния държавен здравен контрольор да подхващат ограничения за запазване от замърсяване водите на река Марица, оповестиха от пресцентъра на държавното обвиняване.

Действията на прокуратурата са подхванати след самосезиране във връзка изявления в електронни медии, в които се съдържат данни за замърсяване водите на река Марица, в региона на гр. Димитровград, в резултат на което на 27.07.2020 год., след водопой, 29 крави намират гибелта си.

С оглед изнесените данни, както и засегнатите публичните връзки, свързани с запазване на околната среда и водите като национално благосъстояние и притежание, жизненоважен запас, нужен за съществуването на животни, растения и хора, са подхванати от ВАП дейности за запазване и възобновяване на околната среда и превъзмогване неподходящите резултати от замърсяването на водата за питейно – битови потребности.

При осъществяване на инспекцията би трябвало да се изяснят източникът и повода за замърсяване водите на р. Марица в региона на гр. Димитровград с отровни субстанции на 27.07.2020 год.

Проверката следва да откри какви ограничения са подхванати във връзка със замърсяването водите на реката, с оглед запазване здравето и живота на хора и животни и недопускане на още един сходен случай, както и какви дейности са подхванати за запазване и възобновяване на околната среда и водите, и превъзмогване неподходящите резултати от замърсяването водата за питейно – битови потребности.

Стана ясно има ли отклонения в пробите на водата в река Марица след Димитровград

На БАБХ е предоставено да даде отговор за аргументите за гибелта на животните, а под управлението на основния държавен здравен контрольор да се извършат нужните инспекции за гарантиране качеството на водата предопределена за питейно - битови цели.

По същия случай е формирано и досъдебно произвеждане от Районна прокуратура – Димитровград.

Сформиран е екип за изясняване аргументите за гибелта на животните, определяне на извършителя/ите на закононарушението и лицата, съпричастни към осъщественото закононарушение, както и механизма, по който е осъществено действието. По първични данни, евентуална причина за гибелта на животните е неустановено мощно отровно химично вещество – химическа основа, което е провокирало неочакваната гибел на животните. От водата на местопроизшествието са конфискувани проби от чиновници на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Хасково.

Извършват се процесуално-следствени дейности под управлението на Районна прокуратура Димитровград в индустриални бази и цехове на предприятия наоколо до региона на местопроизшествието - "Източна индустриална зона ", за определяне източникът на замърсяването.

Работата по случая продължава.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР