>В изпълнение на един от основните си приоритети за привличане

...
>В изпълнение на един от основните си приоритети за привличане
Коментари Харесай

Съюзът на учените във Варна отчете дейността си и награди трима млади учени

 >
В осъществяване на един от главните си цели за привличане и задържане на младите учени в страната, Съюзът връчи три оценки " Награда за млад академик “. Трима изявени млади учени от Варна завоюваха първия конкурс, разгласен от Съюза на учените – Варна в 2 научни посоки.

В направление " Социални, икономически и правни науки ", оценката " Награда за млад академик “, грамота и парична премия в размер на 1000 лв. получи доц.д-р Владимир Жечев, учител в Катедра " Маркетинг “ на ИУ - Варна.

В направление " Здравеопазване и спорт " оценките са две:

" Награда за млад академик “, грамота и парична премия в размер на 1000 лв. получи гл.ас. във Факултет Фармация, Катедра Биохимия, молекулна медицина и нутригеномика, на МУ – Варна гл.ас. Оскан Тасинов, д.б.

С " Награда за млад академик “, грамота и поощрителна парична премия в размер на 500 лв. бе отличена и гл.ас. в Катедра по " Консервативно зъболечение и Орална патология “ гл.ас. доктор Христиана Росенова Маджова-Чоканова, д.м.

Да напомним кои са отличените млади учени:

доцент доктор Владимир Жечев (33 г.)

Завършил Бизнес учебно заведение в Армс - Холандия (Arnhem Business School), магистърска степен придобива в Университет на Уелс (University of Wales), Англия.Стажувал е като маркетингов съветник в представителството на General Motors в България, а дипломната му работа е точно за усъвършенстване на маркетинговата функционалност на същата компания. Докторската му степен е от ИУ-Варна в региона на бранд имиджа при първокласни коли. На 25 години към този момент е съавтор на първия учебник по Маркетинг в хотелиерството в България (в съавторство с проф.Станислав Иванов). Член е на редакторската гилдия на International Journal of Professional Management, Англия. 

Повече от 14 пъти е бил канен за посетител преподавател в страни от Европа и Азия. Той е единственият българин, канен 2 пъти за посетител учител в особено проведена интернационална професорска седмица в Nottingham Business School, Англия. Има няколко участия в панелни полемики, свързани с предприемачеството във висшето обучение в Европейската комисия в Брюксел. През 2016г. печели премията за млад академик от НТС-Варна и взе участие в гала в град Ченай, Индия, където фондация VIRA го награждава с приз " Млад академик “ за принос в региона на маркетинга. 

Има голям брой изявления в страната и чужбина, които са интензивно представени от задгранични откриватели. В сегашния миг е насочен към разширение на преподавателския си и проучвателен опит отвън страната, с цел да може да употребява знанията си като академик и учител в ИУ-Варна.

Гл. ас. Оскан Тасинов, д.б. (32 г.)

Бакалавър по " Mолекулярна биология “ на СУ " Св. Кл.Охридски ", магистър " Mолекулярна биология и биотехнологии “ на Пловдивски университет “Паисий Хилендарски и добита компетентност " Биохимия " на МУ “Проф. доктор Параскев Стоянов " -Варна. През 2015г. придобива просветителна и научна степен " Доктор " към МУ– Варна.

Професионалният му интерес е в региона на субклетъчните механизми на оксидативен стрес и възпаление; Молекулни механизми на инсулиновата устойчивост и диабета при хора и модели на клетъчни култури; Молекулярна биология, биохимия, молекулярна генетика, нутригеномика, транскриптомика, протеомика.

Д-р Тасинов членува в Европейската организация по нутригеномика (от 2010г.), във Федерацията на европейските биохимични сдружения (от 2013г.), в секция Биохимия, биофизика и молекулярна биология (от 2013г.),в Съюза на учените-Варна (от 2012г.) и в Асоциация на биохимичните катедри в България (от 2010г.)

Специализирал в Испания, Англия, Австрия, Ирландия, Италия. Участва в авторските колективи на 18 научни изявления, 1 глава от интернационално оповестена книга и 1 пособие по биохимия. Участвал е в 12 национални и 30 интернационалните научни форума на 3, от които е награден за своето показване.

Носител е на Грамота за високи научни достижения на Съюза на учените в България, влиятелни награди за участия в Конгреси по медицински науки у нас и в чужбина. 18 участия в научни планове и стратегии, финансирани от български проучвателен центрове, университети, институции и стратегии на Европейски Съюз.

Гл.ас.д-р Христиана Росенова Маджова–Чоканова,д.м.(31г.)

През 2013 година се дипломира като магистър по дентална медицина в МУ " Проф. доктор Параскев Стоянов “ - Варна и като първенец на випуска е отличена с премията " Studens Optimus " на името на " Проф. Д-р Славчо Давидов ". През същата година печели конкурс и стартира работа като постоянен помощник в катедра “Консервативно зъболечение и Орална патология “ на Факултета по дентална медицина към МУ-Варна. Преподава на студенти по дисциплините: " Консервативно зъболечение “, " Дентална клинична алергология “ и " Орална патология “ на български и британски език.

През 2015г. се дипломира и като магистър по Здравен мениджмънт, а през 2018г. придобива компетентност по " Дентална клинична алергология ". В момента специализира " Оперативно зъболечение и ендодонтия “. През 2016г. пази докторската си дисертация по лечебна стоматология.

Има 44 участия в конгреси и конференции от разнообразни области на денталната медицина. Има авторство и съавторство в 2 учебника, 36 изявления и научни известия у нас; 11 изявления и научни известия в чужбина. През 2014 година е отличена с Годишната премия – 3 място за млад академик на 24-та Асамблея на Интернационалната Медицинска Асоциация " България " (ИМАБ) - в секция " Дентална медицина и орална патология ".  Член e на 6 български и интернационалните научни сдружения. Специализирала е в разнообразни области на денталната медицина в България, Швейцария и Италия.

В момента по-голямата част от времето й е отдадено на дъщеричката, която е към този момент на два месеца, само че съумява да откри време за пациентите си и за последния теоретичен план, по който работи. Благодарна е, че има шанса да работи клинично и като млад академик точно в огромното научно семейство на МУ - Варна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР