В измененията и допълненията в Закона за висшето образование /ЗВО/,

...
В измененията и допълненията в Закона за висшето образование /ЗВО/,
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Предлагаме да има минимална работна заплата за младите преподаватели в университетите

В промените и допълненията в Закона за висшето обучение /ЗВО/, които са препоръчани за публично разискване, има текст за установяване на минимална заплата за преподавателска служба в университетите, като това се отнася за най-ниската преподавателска служба. Целта е да се поправя това деформиране, което е поради неналичието на отговорност към развиването на младите преподаватели и го има в политиките на огромна част от висшите ни учебни заведения, съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на народен конгрес за качеството, количеството и приходите в държавните висши учебни заведения в България.

На форума, проведен от КНСБ, бяха изнесени данни за неравенства в заплащането в държавните ни университети.

Доминиращите модели на възнаграждение във висшите ни учебни заведения са рентиерски или се подтикват преподавателите, достигнали до някаква служба, а разликата сред най-високите и най-ниските хонорари е 2,6 пъти - приблизително за висшите учебни заведения. В системата на учебното ни обучение тази разлика е 1,5 пъти, сподели министър Вълчев. Той заяви, че близо 1800 лв. е междинната брутна заплата на преподавателите във висшите учебни заведения, само че има неравенства в заплащането.

Имаме една тъжна вест от предходната седмица и тя е, че нито едно българско висше учебно заведение го няма в утвърждения лист за университетските европейски мрежи. Само България и още две страни нямат нито едно висше учебно заведение в този лист, заяви министър Вълчев.

Той изясни, че посредством тези европейски академични мрежи ще се обезпечават благоприятни условия за общи дипломи, ще могат да се задържат студенти в България, те ще бъдат и стандарт за качество в тези висши учебни заведения, които се включат в тях.

"Включените в мрежите университети ще бъдат в радарите на интернационалните рейтинги, а тези университети, които не се включат, има огромна възможност да затънат в провинциалност ", разяснява министърът. Той заяви, че в Полша - двете най-големи висши учебни заведения, ще се обединят, с цел да влязат в първите 300 университета в международните рейтинги. Министър Вълчев сподели, че има нормативно съображение - за финансиране на стратегии за консолидация и оптимизация, и ще се насърчи финансово обединяването на университети. Ако желаете да притегляте непознати студенти, би трябвало да имате повече чуждоезикови стратегии, предложи просветителният министър на ректорите.

Той заяви, че ще бъде направена платформа за кандидатстване в университетите ни от чужбина, която ще е за "децата от историческите ни диаспори, с цел да не идват три пъти до България ". Ще улесним визовия режим, ще създадем изложби и осведомителни акции, ще децентрализираме приема по 103-то и по 128-мо разпореждане от следващата година, осведоми министър Вълчев.

Той сподели, че има близо 30 000 деца в българските неделни учебни заведения в чужбина и има искащи да се върнат да учат в България. От предходната година финансираме кандидатстудентски курсове в неделните ни учебни заведения в Северна Македония, в Косово, Албания, Молдова и Украйна.

"Ще създадем и смяна в наредбата за приема, с цел да може да се кандидатства с матура по съответния език, на съответната просветителна система, а документът по български език да е еднакъв на оценката от матура по български език ", сподели министърът.

Той означи, че едно дете, което се връща от Испания, губи една година, в случай че желае да се включи в българската система на висше обучение.

Предвидено е да има и национални стратегии за финансиране във висшето обучение, сходно на тези в междинното ни обучение, заяви министър Вълчев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР