В измененията и допълненията на Закона за висшето образование, които

...
В измененията и допълненията на Закона за висшето образование, които
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Ще има Национална карта за висшето образование

В промените и допълненията на Закона за висшето обучение, които сега са препоръчани за публично разискване, се планува да има Национална карта за висшето обучение. Тя има за цел да дефинира профилната и териториалната конструкция на висшето обучение, като има професионални посоки, в които е доближат лимитът на засищане и фрагментация, само че има и други професионални посоки, които могат да се открият и са свързани със специализацията на районите.

Това сподели в отговор на парламентарен въпрос министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той даде образец, че в Казанлък има централизация на софтуерни предприятия, там нямаше висше учебно заведение, само че беше открит филиал, обвързван с потребностите на района. За да вземат участие висшите учебни заведения във всички начинания за развиване на интелигентната специализация на районите, те би трябвало да са по-отворени за партньорства, сподели министър Вълчев. Той за следващ път съобщи, че има прочут проблем със настоящия модел на академичното самоуправление на университетите, който е последна форма на затворен модел на академично самоуправление и не може да се разпореждат задания на висшите учебни заведения. Единствената социална задача, която можем да им възложим, е за образованието на студенти по избрани професионални посоки - посредством план-приема, означи министър Вълчев.

По думите му, " като цяло, страната има лимитирани благоприятни условия да разпореди на държавните висши учебни заведения осъществяването на избрани задания и включването им в избрани начинания ". Това се опитваме да го променим и страната, посредством МОН, да има право да разпорежда избран брой стратегически цели и задания на висшите учебни заведения, изясни министър Вълчев. По този метод концепцията е не да се месим във финансовото, административното или академичното ръководство, а да бъдем сътрудници в стратегическото ръководство на висшите учебни заведения, съобщи просветителният министър. Той сподели, че висшите учебни заведения би трябвало да бъдат насърчени да вземат участие в започващи компании и в другите софтуерни паркове, с цел да обезпечат развиване в сходство с интелигентната специализация. Предвиждаме и присъединяване на общините в органите за академично самоуправление и в Съвета на настоятелите, а посредством него и с право на консултативен глас в Академичния съвет на висшето учебно заведение, осведоми министър Вълчев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР