В изказването, че 80% от населението е дебилно по-притеснителното е,

...
В изказването, че 80% от населението е дебилно по-притеснителното е,
Коментари Харесай

Проф. Георги Ончев: В изказването за дебилните всъщност на елитите се вменява да повтарят чужда лъжа

В изявлението, че 80% от популацията е дебилно по-притеснителното е, че се възпроизвежда непозната неистина и се вменява на 20-те % хайлайф да я възпроизвеждат. Това разяснява в предаването „ Лице в лице “ по bTV професор доктор Георги Ончев, завеждащ поделение в Клиниката по психиатрия в Александровска болница.

В свое есе той показва, че единствено към 10% от човечеството е същински мъдро. Става въпрос за това, което се назовава креативно малцинство – прозорливите, визионерите, които не са безусловно с доста трофеи и не са безусловно под светлината на прожекторите, само че са невидимият мотор на историята. Винаги огромните неща са се правили от малцинства – Възраждане, Ренесанс, нови религии и т. н. Мисля, че задачата на тези хора в този момент, в епохата на постистината, е да разобличават лъжата – онази замяна, която постистината постанова с размиването на границите сред категории и полезности, сред положително и зло, уточни той.

В изявлението на проф. Иво Христов, че 80% от популацията е дебилно, на така наречен хайлайф, 20-те %, които не са дебили, им се вменява в действителност да поддържат лъжата, една непозната неистина, лъжата на непозната мощ, а останалите 80% са дебили, тъй като не поддържат тази неистина. Всъщност изказванието за дебилите е най-безобидното нещо в този текст и е доста показателно, че тъкмо в него имаше вторачване. Така е при групова неустановеност и беззащитност. Това е част от интонационния пейзаж на постистината – слуша се повече интонацията, по-малко обстоятелствата, сподели той.

Повече от заявката го впечатлило възпроизвеждането на непозната неистина – за спасяването на евреите.

Проф. Ончев изясни, че дебил е лека степен на умствена изоставеност, само че терминът се заобикаля, както и глупак и олигофрен, поради ясното обидно звучене. Те са заместени с по-приемливи и политкоректни термини.

Помолен да разяснява психологичното здраве на нацията, гостът уточни, че няма огромни промени в тежките психологични заболявания, тъй като техния генезис е биологичен. За честите заболявания – меланхолия и тревога, единственото надеждно у нас проучване демонстрира, че 5 – 6% от популацията страда от меланхолия, а 13% – от тревога, което е по-скоро в долните равнища на междинното за Европа.

Истината, че във времена на рецесии и бурни промени зачестяват доста рецесии и реакции, които имат патогенен образ. Те не доближават до прага на диагноза, само че имат сериозна клинична значителност, уточни професорът.

Запитан дали депутатите би трябвало да минават психотест, проф. Ончев уточни, че това е „ чалга концепция “. „ Няма психотест, които да предскаже, че можеш да бъдеш съответен народен представител. Какво като си имал меланхолия в предишното, да не би да ти пречи? Чърчил е имал психологична болест, само че е завоюва войната “, сподели той.

За всеобщите убийци я Америка проф. Ончев разяснява, че това е „ необикновен жанр на експанзия, който у нас го няма. У нас експанзията е доста по-балканска и разпасана. Този модел на такова изпушване при благоприличен външно модел на обществото битува в Съединени американски щати и някои скандинавски страни. Вероятно и политическата уместност, и ред други културни условия способстват за това, че не можеш да изразиш по други способи, да култивираш експанзията си “.

Вижте целия диалог във видеото: -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР