В изграждането му ще участва и Джи Пи ГрупДоговорът за

В изграждането му ще участва и Джи Пи ГрупДоговорът за ...

Подписан е договорът за проектирането и строежа на тунел „Железница”.В изграждането му ще участва и "Джи Пи Груп"

Договорът за проектирането и строежа на тунел „Железница” е подписан. Това съобщиха от АПИ. Тунелът ще е най-дългият, строен у нас до този момент. Изпълнението на задълженията по договора е възложено на консорциума „АМ СТРУМА ТУНЕЛ 2018”, в който участват „Джи Пи Груп”, „Глобал Кънстръксшън” ООД и „Виа План”ООД, съобщава Нова тв.

Въпреки скандала около фирмата и искането на премиера Бойко Борисов „Джи Пи Груп” да бъде извадена от всички обществени поръчки с европари, компанията остава в проекта след решение на Върховния съд. В мотивите си магистратите посочват, че намерението на фирмата да се оттегли нямало правна стойност, защото не е било изразено документално. 

От „Джи Пи Груп” обявиха, че се съобразяват със законодателството. В позиция до NOVA признават, че са искали да се оттеглят от проекта, но подписали в името на обществения интерес. 

Стойността на обществената поръчка е 185 370 370, 37 лв. без ДДС. Финансовите средства за проектирането и строежа ще бъдат осигурени от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 година”.

В тунела ще трябва да бъдат изградени площадка за хеликоптер, вентилация, енергоефективно осветление и система за видеонаблюдение. Проектът предвижда още изграждабнето на два моста над реката, подпорна стена и обслужващ тунел.

Източник: petel.bg