В изборната нощ във Варна има двама припаднали членове на

...
В изборната нощ във Варна има двама припаднали членове на
Коментари Харесай

Само в „Петел“: Избори на косъм от смъртта! Неразказаната история за спасяването на човешки живот във Варна

В изборната нощ във Варна има двама припаднали членове на секционни комисии. Единият от случаите е изключително тежък. Около 2:45 часа жена се свлича под седалката си, до момента в който чака приемането на изборните протоколи. По думите на очевидци тя безусловно посиняла. Оказва се, че си е глътнала езика и се задушава.

Фаталният излаз от обстановката е предотвратен с бързата и точна интервенция на други двама членове на секционни комисии. Късметът е, че единият от тях е зъболекарка, която освен поради образованието си, само че и поради опита си, знае какво да направи. Другият притекъл се на помощ просто съумява да резервира хладнокръвие в тази извънредно сериозна обстановка и да асистира. Жената е избавена. По-късно през нощта припада и различен член на секционна комисия, неговото положение обаче не е толкоз тежко.

Информацията и за двата случая не намира място в новините и репортажите за вота.

Свидетелите на случая с припадналата жена обаче вземат решение, че не могат да мълчат, за това, което са претърпели и се обърнаха към „ Петел “, с цел да хвърлят повече светлина върху нечовешкото тестване, в което се трансформира присъединяване в секционна комисия по време на вота. Особено за тези, които се постанова да чакат за предаването на протоколите в РИК в Двореца на културата и спорта във Варна.

Така се срещаме със седем индивида, директно взели участие и претърпяли спасяването на застрашената от задушаване жена. Те са от разнообразни партии, някои от тях са на радикално противоположни позиции. Събирайки се още веднъж, с цел да опишат за унизителното отношение, на което са подложени всички, чакали през нощта на вота да предадат материалите си, те се държат като същински бойни приятели. И по какъв начин другояче, въпреки всичко дружно са избавили един живот...

За избегнем опцията за политически и персонални спекулации, ще цитираме единствено първите им имена и няма да загатваме кой на коя политическа мощ е представител. За това има и още една причина – самата потърпевша изрично отхвърля да приказва за случая. Някои настояват, че повода за това е напън, който ѝ е оказан по няколко линии... Никой обаче не може да даде доказателства за това.

„ Това, което хората назовават „ гълтане на езика “, не е съответно определение. Става въпрос за проваляне на основата на езика в дихателните пътища, което затруднява дишането “, разяснява Алблена, докторът, който избавя дамата от задушаване. Тя споделя, че даже и доктор не постоянно може да реагира съответно в сходна изключителна обстановка, в случай че му се случва за първи път. За положително или за неприятно, Албена към този момент има подобен опит преди години, след сходен случай със личното ѝ дете. Защо се е стигнало до тази обстановка в изборната нощ?

Всички очевидци са безапелационни – аргументите са преумората, напрежението, неналичието на задоволително въздух в помещението, в което са чакали. Припадналата жена е била обезводнена, най-вероятно е изкарала целия ден гладна, подозират очевидците.



Добре, по какъв начин е допустимо това, ще попитат мнозина. Тук отваряме една скоба, с цел да кажем нещо, което евентуално ще ви изненада. Осигуряването на храна, на вода и на всичко останало, което е обикновено за работата на един участник в секционна комисия, се оказва работа на партията, която го е излъчила. Дългият работен ден на изборите стартира за множеството в 5:30 като тези, които че чакат в РИК за предаване на протоколите, за заети до 2-3 часа. Оказва се, някои партии се грижат добре за хората си, други... Други ги оставят да се оправят кой както може.

„ На мястото би трябвало да има лекари да дежурят, да има спешна помощ... Ние работим, с цел да бъдат определени нашите депутати, да бъдат показани нашите партии... А от тяхна страна – цялостно безучастие за хората “, това описа Здравко, който асистира за спасяването на припадналата жена. „ Видях я по какъв начин краката ѝ се свличат под седалката, настана суматоха, всеки вика „ Лекар! Лекар! “, доктор няма... Тя посиня, напряко почерня... Доктора сподели „ Глътнала си е езика “, аз споделям: „ Знам “, само че не зная какво да направя. Успях единствено да ѝ хвана главата “, споделя Здравко. С общи старания той и Албена съумяват да отворят устата на припадналата, да слагат в състояние да повърне насъбрана слюнка и да възстановят дишането.

Две седмици по-късно по ръцете им има още белези от ухапванията на изгубилата схващане жена. „ Благодарение на Господ, тя живее втори живот “, сподели спасителят непредпазливо.



Тук отваряме втора скоба с цел да уточним още нещо. Целият стрес, целият смут на изборната нощ, се понася от два вида хора. Едните са дейни представители на партиите си, хора с ясна и безапелационна гражданска позиция, които усещат присъединяване в изборните комисии като собствен публичен дълг. Другата група са хора, които просто имат потребност от парите, които ще им се платят, колкото и да са малко.

Нека уточним: Заплащането на ръководител на СИК е 66 лв., на заместник-председател и секретар – 60 лв., на редови член – 54 лв.. За всеки, който остане след края на изборния ден с цел да чака приемането на протоколите се дават 15 – 20 лв. в допълнение.

Дали това възнаграждение е почтено – всеки да реши за себе си. Само не забравяйте да прибавите към изчисленията и голямата отговорност, която носят участниците в изборния развой. Всички 7-8 очевидеца на случката в ДКС във Варна в изборната нощ, с които разговаряхме, са мощно раздвоени дали в миналото още веднъж ще вземат участие в избори. А всички те са отишли в секционните комисии не поради парите...

Защо се получава по този начин, че присъединяване в секционна комисия се оказва рисково за живота? Кой е отговорен за унизителните условия, в които са сложени те в нощта на предаването на протоколите? Може ли да се направи по-добра система и какви са техните хрумвания за това? Нарушават ли се правата им и заобикаля ли се закона при провеждането на избори? Мненията по тези въпрос, които дадоха участниците в комисиите в последния евровот във Варна, са значими и градивни. Затова и техните разкази ще публикуваме в обособена публикация.

Очаквайте продължение!
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР