В Италия задържаха цяла влакова композиция с боклуци, които е

...
В Италия задържаха цяла влакова композиция с боклуци, които е
Коментари Харесай

Проф. Антонио Никасо в „Роуминг”: Трафикът на отпадъци е огромен бизнес

В Италия задържаха цяла влакова комбинация с отпадъци, които е трябвало да бъдат заравяни или изгаряни в България.

800 тона пластмаса, каучук, гума и части плат, не подлежащи на преработване. Това транспортират 17-те вагона с дестинация " България ", арестувани от италианските управляващи в сряда. Предполагаемата цел - да бъдат заровени или изгорени у нас. По документи обаче товарът не дава отговор на описанието.
Откриха отпадък от Италия и в Габровско Жители на село Яворец се тормозят от екологична злополука
Според Меглена Антонова от " Грийнпийс " -България, у нас всеобщо инспекциите се случват единствено на хартия. " Тоест - известия, изобщо писмено по какъв начин са описвани отпадъците - институциите най-много това ревизират, а не се вършат на място ", изясни тя.

Така институциите нямат надзор над трафика с отпадък, споделя специалистът от международната организация " Грийнпийс " Меглена Антонова.

" Най-вероятно се случва противозаконен импорт на боклуци, които не би трябвало да се внасят или за депониране или за оползотворяване, което не е за електрическа енергия ", показва още Меглена Антонова.

Снимка: btvnovinite.bg

Знаем, че Министерство на околната среда и водите дава отговор за инспекцията по документи, само че по-късно инспекцията на товарите - къде отиват, какво се случва... няма такава информация, съобщи и Иван Хлебаров от екосдружение " За Земята ".
Италиански публицист разказва схемата за трафик на отпадък в Източна Европа Според проверяващия публицист Чезаре Джуци мафията на Апенините е мощно обвързана с противозаконния бизнес
Според италианския проверяващ публицист от " Кориера каузи Сера " - Чезаре Джуци, търговията с отпадък е обвързвана с мафията на Апенинския полуостров.

" Преди време унищожаването на отпадъците постоянно се извършваше в Китай, където локалните фабрики ги получаваха и изгаряха доста по-евтино от нашите компании. През 2017-та обаче китайското държавно управление наложи възбрана да се внасят нерафинирани непознати боклуци. Така бизнесът се пренасочва, а схемата не е загадка ", отбелязва журналистът.

Джуци споделя, че това е първият прочут огромен случай с трен, а постоянно боклуците се заравят или единствено минават директно. Нашите управляващи пък не са били потърсени за помощ от италианските проверяващи.

Снимка: btvnovinite.bg

Гост в " Роуминг " в предаването " 120 минути " е индивидът, който познава чудесно незаконния свят, обвързван с боклука от Италия.

Ексклузивно - Антонио Никасо, който преподава просвета на мафията, непосредствено от Катанзаро, Калабрия.

Г - н Никасо , можете ли да обясните като цяло що за бизнес е това ?

Трафикът на боклуци е голям бизнес за незаконните организации. Ндрангета изхвърля големи количества нечист индустриален боклук и взе участие в изхвърлянето на токсични отпадъци от 80-те години на предишния век.

Ние все още не знаем произхода и крайната дестинация в България на товара с боклуци . Но знаем , че са били подправени документи те им . Как ви наподобява това ?

Не знам съответно кой е мозъкът зад този товар. Но знам сигурно, че доста незаконни организации търсят благоприятни условия в Източна Европа и непрестанно търсят канали, пещери, кариери, места, където да могат да изхвърлят отпадъците. Първо са употребявали кораби, които потапяли в океана, по-късно употребявали Африка като дестинация, а в този момент има чувство, че търсят страни в Източна Европа.

Но за какво им е да транспортират отпадъците толкоз надалеч , вместо да ги обработят в Италия ?

Защото несъмнено търсят места, където могат да открият връзка с други нарушители. Тези нарушители, от време на време в България или доста други страни, оферират благоприятни условия, пещери и противозаконни места за сметища. Те това търсят, това е рентабилен бизнес, тъй като в случай че ще рециклираш материала законно, цената е висока, само че, в случай че намериш противозаконна система за изхвърляне на отпадъците, можеш да минимизираш разноските и е огромен бизнес за предприемачи, притежатели на промишлени площадки и имащи потребност от противозаконни места за изхвърляне на токсични боклуци. Понякога нарушителите са съвършеният канал за това.
Все още не е ясно къде е трябвало да бъде доставен противозаконният отпадък от Италия Влаковата комбинация беше арестувана през вчерашния ден
Доколкото разбирам има два типа бизнес с боклуци . Опасни боклуци и такива за изгаряне . Какво бихте ни споделили за тактиките на трафикантите ?

Ами, тактиката е ясна. Да печелят пари, посредством услуга. Това направиха в Италия, това вършат нарушителите в Канада и на доста други места. Предлагат услуга и се вършат на тип организация, която я дава. Могат да я предложат за дребна парченце от цената, тъй като единствено би трябвало да намерят нелегално бунище. Това направиха в Южна Италия, изключително Кампаня и Калабрия. В един миг, Кампаня беше бунище за доста промишлени боклуци на компании от Северна Италия.

Какви хора са забъркани в този бизнес , мъчно ли е да се влезе в него ?

Разбира се, би трябвало да бъдеш благонадежден. Престъпната организация има такава характерност – не работиш с който и да е. Това не е бизнес за хора на свободна процедура, а за организация, способна да построи връзки и съглашателство с това, което назоваваме " под земята свят ". Това е тъмната страна на капитализма, тъй като, с цел да се вършат такива неща, би трябвало да има от време на време съучастие от страната, прикритие от полицията, да се корумпират хора. Понякога страната търси противозаконни сметища и от време на време хората от корпоративната страна търсят по-евтин метод да рециклират отпадъците си. Това е бизнес, в който би трябвало да се изградят връзки на съглашателство, на връзки. Не може да се прави подобен бизнес от свободни сътрудници. Трябва от време на време да корумпираш хора.

Снимка: btvnovinite.bg
Трябва ли им чадър от управляващите ?

Да, несъмнено. Историята ни демонстрира, че в миналото в предишното е имало съучастие, даже на най-висшите равнища на държавното управление. За страдание, има продължаващо прикритие на тези неща и е доста мъчно да се разбере процесът и да се разкрият тези връзки с най-високопоставените политици. Но съгласно мен има две равнища. На едното равнище са отпадъците, които страната създава и от време на време има връзка сред бюрократите и нарушителите, с цел да се рециклират боклуци от сдружения, следени от страната. На второто равнище са корпорациите, приказваме за лечебни заведения, за всевъзможен тип заводи. На тях им би трябвало място да рециклират отпадъците си и в случай че заплащат пазарните цени, ще е скъпо, само че в случай че намерят връзка с незаконна група, могат да спестят пари. Разбира се, те търсят места, преди 10-ина години беше Южна Италия, след това Африка, в този момент Източна Европа, страни като България.
Никола Гратери – прокурорът, който се бори с мафията в Италия. И побеждава През 2015 година ви го представихме в „ Роуминг “, вижте още веднъж част от диалога с него. Защото си коства
Как е приятелят ни , основният прокурор на Калабрия Никола Гратери , който също бе посетител на предаването ни преди години ?

Току-що издадохме още една книга. Сега обикаляме и я разпространяваме, книга за мрежата на невидимите, цялото съучастие, което Ви описах, което прави незаконните организации мощни. Идеята, че мафията е като паяк, способна да изплете мрежа на връзки и съучастие. Никола Гратери прави чудесна работа в Италия, разкривайки тези връзки. Тази заран обясняваше пред медиите за огромна интервенция, която е провел в Калабрия, само че взе участие в доста следствия и се оправя ужасно.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР