В Италия почина прокурорът, провел операцията Чисти ръце. Франческо Саверио

...
В Италия почина прокурорът, провел операцията Чисти ръце. Франческо Саверио
Коментари Харесай

В Италия почина прокурорът, започнал Чисти ръце

В Италия умря прокурорът , провел интервенцията " Чисти ръце ".

Франческо Саверио Борели е умрял на 89 години в болница в Милано.

Като основен прокурор в най-големия политически скандал на Италия след Втората международна война, Борели оглави следствие, което докара до арестуването на стотици бизнес и политически фигури и унищожи кариерите на доста хора, напомня " Ройтерс ".

Uno degli ultimi veri uomini delle Istituzioni.
r.i.p.https://t.co/fzWgDkzNfj
— lea testa
Благодарение на неговата активност на Апенините беше нанесен удар на корупцията и мафията.

Докато прокурорите в Чистите ръце, които също включват Антонио ди Пиетро, бяха приветствани като герои от доста италианци, хората, наранени от аферата, към момента възразяват, акцентирайки че дейностите на " Чисти ръце " е било политически стимулиран кръстоносен поход .

В една известна тирада, за пенсионирането си през 2002 година, Борели прикани магистратите и съдиите да " се съпротивляват, да се съпротивляват, да се съпротивляват ", повтаряйки апела на италиански военачалник към войските си по време на сериозна фаза от Първата международна война.

Берлускони не направи никакви мнения след оповестяването на гибелта на Борели.

#UltimOra #Milano, è morto a 89 anni Francesco Saverio #Borrelli, capo del pool di #ManiPulite #canale50 https://t.co/0kxapzNrby (foto gettyimages®) pic.twitter.com/o4xG2x5OV9
— Sky tg24 (@SkyTG24) July 20, 2019
" Той беше магистрат от най-високо равнище, зает с одобряването на върховенството и спазването на закона, който правилно е служил на републиката ", съобщи в изказване президентът Серджо Матарела.

" Той води прелом против страната ", сподели Бобо Кракси, наследник на някогашния министър председател Бетино Кракси.

Кракси избяга от Италия през 1994 година, откакто е бил подложен под следствие за рушвет от екипа за чисти ръце. Той е наказан задочно и умира в самоналожено заточение през 2000 година

С прочистването на остарелия партиен ред медийният магнат Силвио Берлускони влезе в политиката и беше определен за министър-председател през 1994 година Но възходът му до власт единствено изостри спора сред правосъдната власт и политиците, като екипът на " Чистите ръце " обърна взор към огромната бизнес империя на Берлускони.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР