В Италия кризата в управлението е на път да приключи.

...
В Италия кризата в управлението е на път да приключи.
Коментари Харесай

Президентът Матарела връчи мандат на Конте за нов кабинет

В Италия рецесията в ръководството е на път да завърши. Преди час президентът Серджо Матарела одобри в двореца Куиринале в Рим досегашния министър председател Джузепе Конте и му връчи мандат за сформиране на държавно управление. Това стана допустимо, откакто Движението " Пет звезди " и Демократическата партия се споразумяха да ръководят дружно.

Доскоро политически врагове, от през днешния ден - сътрудници във властта. Движението " Пет звезди " и Демократическата партия влязоха в непредвиден съюз, макар дълбоките си политически разлики, с цел да спасят страната от нови избори във значим миг. И също - с цел да не дадат опция на партията Лига на Матео Салвини да пристигна триумфално на власт при възможен нов избор.

Така Салвини се оказа преместен от центъра на публичното внимание. След като получи мандат от президента, Джузепе Конте би трябвало да сформира проектопрограма и да избере министрите за своя втори кабинет.

Лидерът на Движението " Пет звезди " Луиджи ди Майо посочи, че е отказал премиерския пост, препоръчан му от някогашните му сътрудници от Лига, единствено с цел да запазят обединението. " Не бягаме от отговорност, като някои други " - сподели ди Майо.

Досегашният му сътрудник Салвини насочи словесния си залп против Демократическата партия, като я упрекна, че в никакъв случай не печели избори, само че все стига до властта - нещо, за което, по думите му, гласоподавателите ще я санкционират. Новата коалиция към момента е прекомерно нежна - следва договарянето на обща платформа за ръководство, както и разпределението на министерските кресла.

Неотложните задания пред новия кабинет са бюджетът на страната за идната година, който би трябвало да е подготвен доникъде на октомври и предстоящото в Брюксел предложение за еврокомисар от Рим.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР