В Италия днес се провеждат парламентарни избори. Близо 46 млн.

...
В Италия днес се провеждат парламентарни избори. Близо 46 млн.
Коментари Харесай

Италия гласува днес за парламент

В Италия през днешния ден се организират парламентарни избори. Близо 46 млн. италианци би трябвало решат кой ще сформира държавно управление. За първи път се ползва смесена изборна система.
Гласуването се организира на фона на продължаващата бежанската рецесия и възхода на популистите.
Основните обединения, които ще се състезават за вота, са: придвижване "Пет звезди " (Луиджи ди Майо), Демократическа партия (Матео Ренци), Напред, Италия (Силвио Берлускони), Северна лига (Матео Салвини), Свободни и равни (Пиетро Грасо), Италиански братя (Джорджа Мелони).
Те ще се борят за 630-те места в Камарата на депутатите (долната камара на парламента) и 315 сенаторски места.
Право да гласоподават за Камарата на депутатите имат 46,6 милиона италианци, а за Сенат - 42,9 милиона. За да могат да гласоподават за Камарата, гласоподавателите би трябвало да са навършили 18 години, а с цел да гласоподават за Сенат, те би трябвало да имат навършени 25 години.
Коалиция на Берлускони води с 37 %, следвана от "Движение 5 звезди " с 28 %, Демократическа партия с 27 % и "Свободни и равни " с 6 %. За разлика от предходната система новият закон не дава никакво предимство на спечелилата първо място партия или коалиция. Прагът за влизане в Народното събрание е 3%.
Според специалисти за приемане на безусловно болшинство в Народното събрание са нужни сред 40 и 45 % от гласовете при новата смесена изборна система, която комбинира симетричен и мажоритарен избор. При нея 37% от местата ще се изберат по мажоритарен и 63% - по симетричен способ.
Гласуването стартира в 8:00 часа и завършва в 24:00 часа българско време. Изборите бяха планувани през декември, откакто на 28-и президентът Серджо Матарела разпусна Народното събрание.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР