В италианския град Модена българска професорка открила пълния ръкопис на

...
В италианския град Модена българска професорка открила пълния ръкопис на
Коментари Харесай

Откриха целия ръкопис на най-старата история на България, написана от българин

В италианския град Модена българска професорка разкрила цялостния ръкопис на най-старата история на България, написана от българин - тази на чипровчанина Петър Богдан Бакшев, написал „ История на България “ 97 години преди Паисий Хилендарски. Това съобщи в студиото на „ Денят стартира “ Божидар Димитров.

По въпроса с проблема към Македонската православна черква, Божидар Димитров дефинира решението на българския Свети синод като „ изплъзване по терлици “. Той планува, че работата на синодалната комисия, която се е заела със задачата да ходатайства за повдигането на схизмата над Македонска черква, е обречена на крах.

Като млад академик във Ватикана Божидар Димитров разкрил няколко глави от „ История на България “ на Петър Богдан Бакшев. Българинът от Чипровци занесъл ръкописа си за щемпел в Светия град, само че по-късно трудът му се изгубил. Едва в този момент цялостният текст на ръкописа е открит в италианския град Модена.
Божидар Димитров: От научна позиция, това е по-добра история от тази на Пайсий, тъй като Петър Богдан има висше обучение и непосредствено работи с изворите, до момента в който отец Паисий няма висше обучение и историята му е плагиатство от Мавро Орбини и Цезар Барони.
Той дефинира създателят на историята като „ Левски на 17-и век “ поради революционната му работа към Чипровското въстание и цялата му просветителска активност. Димитров добави, че Петър Богдан написа и различен значим исторически труд - „ История на Охрид - столица на България “. В него той въвел доказателства, че Охридската архиепископия е българска, а не сръбска, както се е твърдяло по това време.
 Митрополит Антоний: Светият синод не работи едностранно по отношение на МПЦ Митрополит Антоний: Светият синод не работи едностранно по отношение на МПЦ
Целта на Светия синод е да бъде вдигната схизмата от Македонската православна черква и да се възвърне евхаристийното общение с останалите поместни ц...

Божидар Димитров акцентира, че точно същата архиепископия е основана от византийския император Василий II Българоубиец като Българска автокефална (подчинена, бел.ред.) архиепископия. Това по думите му е едно от доказателствата, че Македонска черква не е имало, тъй че признавенето ѝ е нарушаване на историческата истина.
Божидар Димитров: Решението е откъсаните със мощ епархии да се присъденият там, от където са откъснати. В случая това е Българската патриаршия, която е правоприемник на Българската екзархия. Това е вярното решение.

Божидар Димитров планува, че напъните да се признае Македонската черква са обречени на крах. Като една причина той посочи нежеланието на Сръбската православна черква да губи, от друга - съпротивата на гърците, които съставляват Вселенската патриаршия, да позволен определението „ македонска “. Като трета причина той уточни, че признаването на македонска черква ще сътвори казус, рисков за Руската патриаршия, която има искания за милиони адепти в Украйна, която няма своя самостоятелна, приета черква.
 Македонските медии и сръбската черква реагираха на решението на БПЦ Македонските медии и сръбската черква реагираха на решението на БПЦ
Вчерашното решение на Българската православна черква да одобри настояването на Македонската православна черква подкрепи признаването на нейната автокефа...

Димтров уточни, че православните църкви са поместни, т.е. национални, а не държавни.
Божидар Димитров: Българската православна черква е признала, че идва от Охридската архиепископия. Малко хора знаят, че архиепископията, открита от византийския император, обгръща всички български земи плюс Влашко и епархии в Южна Италия. През 1767 година е опразнена от турския султан, на нейно място се основават пет архиепископии, които съдържат в името си „ български “.

Димитров уточни, че не трябва да се бърза с признаването на Македонска черква, тъй като планува, че следва промяна на името на страната Македония. Той напомни предлагането си Македония да се назова „ Югозападна България “, което ще удовлетвори претенциите на всичките ѝ балкански съседки.

Божидар Димитров призна, че е подготвен да влезе в политиката, тъй като сходно на Петър Богдан усещал, че не е извършил дълга си. Той обаче акцентира, че причаната да се върне в политиката не би била заплата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР