В италианската история рязкото покачване на цените на хляба често

...
В италианската история рязкото покачване на цените на хляба често
Коментари Харесай

Европа е застрашена от „хлебен бунт“

В италианската история внезапното повишаване на цените на хляба постоянно е водело до всеобщи протести, а Италия е образец за последствията от рецесията

Бързото повишаване на цените на хляба, което засегна всички страни от Европейски Съюз, е съпроводено с национални безредици и същински " хлебен протест ", написа италианският вестник „ Ла Стампа “, представен от БГНЕС.

Според публикацията рекордните цени на хляба в еврозоната, които са се нараснали приблизително с 18%, могат да доведат до " всевъзможни последствия ".

" Една четвърт от страните - членки на Европейски Съюз, се борят с проблем, който визира от близко всекидневието на фамилиите, само че в реалност целият блок от 27 страни се бори с двуцифрено нарастване на цените. Досега единствено Франция и Нидерландия са съумели да избегнат тази обща наклонност, като нарастването е надлежно 8,2% и 9,6% ", твърди текстът.

В италианската история внезапното повишаване на цените на хляба постоянно е водело до всеобщи протести, а Италия е образец за последствията от рецесията. Въстанието във Фано през 1791 година поради повишаването на брашното, протестите през 1898 година в края на един от най-хубавите социално-икономически интервали след повишаването на хляба. През 1917 година в Торино избухва " хлебната война ". В разгара на международната война дефицитът на пшеница довежда до скок на цените, продуктът става недосегаем за мнозина и жителите се стичат на площада. В разгара на сраженията сардинските гренадири би трябвало да бъдат трансферирани в остарялата столица на италианското кралство, с цел да възстановят реда.

По-рано европейската статистическа организация Евростат заяви, че повишаването на хляба в Европа е надхвърлило десетпроцентовата инфлация. Най-голямото нарастване на цените с 60% е записано в Унгария. Агенцията изяснява тежката обстановка с цените с войната в Украйна, рецесията с украинското зърно и дефицита на сила. 
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР