В ИСУЛ се намира единственият специализиран център за вадене на

...
В ИСУЛ се намира единственият специализиран център за вадене на
Коментари Харесай

Доц. д-р Цоло Цолов: Монети, топчета, батерии гълтат малчуганите

В ИСУЛ се намира единственият профилиран център за вадене на непознати тела от хранопровода и дихателните органи при деца

Болницата получи последно потомство риноларингоскоп от „ Българската Коледа “

Най-невероятни неща гълтам или вдишват малчуганите, без да ги видят родителите им. Доц. доктор Цоло Цолов, шеф на Детското УНГ поделение в УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “, доктор с над 40-годишен опит, има цяла „ сбирка “ с предмети, вадени от дихателните пътища на децата. Той и сътрудника му доктор Тома Аврамов са едни от дребното експерти у нас, които имат документ за тази активност.

В ИСУЛ се намира единственият профилиран център в страната, в който се вадят непознати тела от дихателните пътища при деца. Лекарите откриват какво ли не в ушите, гърлото, дихателните пътища и носа на дребните – 1-левови монети, топчета, сачми, безвредни игли, акумулатори. Въпреки че се споделят „ безвредни “, точно безвредните игли, наред с батериите, крият най-голяма заплаха за децата. Ако се отворят в гърлото, те могат да провокират доста съществени разкъсвания.

Плоските акумулатори пък, каквито има в доста играчки и които елементарно изпадат от тях, са в положение да причинят тежки изгаряния, защото съдържат калиева основа, която разгражда тъканите, а остатъчният заряд провокира химична реакция, която, в случай че батерията заседне в хранопровода, може да докара до перфорация.

Преди няколко дни се наложило лекарите от ИСУЛ да извадят от носа на 10-годишно дете батерия, за която не се знае какъв брой време е престояла там. „ Момченцето явно беше неглижирано от майката, която не можа да уточни от какъв брой време синът й е с главоболие и му тече гноевидна течност от носа “, споделя доцент доктор Цолов. При прегледа лекарите откриват плоска батерия, която е заседнала в десния носен ход. С помощта на цялостна упойка съумяват да я извадят, само че тя към този момент е нанесла съществени провали – увреждане на носната бариера, където съвсем се е образувала дупка.

Съвсем неотдавна пък лекари от УМБАЛ Бургас извадиха посредством комплицирана интервенция кътник, затънал сред трахеята и десния основен бронх на 11-годишно момче. Детето глътнало зъба по време на сън. За благополучие той не е попаднал в трахеята.



Част от „ сбирката “ на доцент доктор Цолов

Преди две седмици детското УНГ на ИСУЛ получи подаяние от „ Българската Коледа “ – последно потомство оптичен риноларингоскоп, който е подобаващ за напълно дребни деца, в това число кърмачета. С помощта на дребна камера, която се намира на върха на апарата, лекарите могат бързо и без контузия да огледат дихателните пътища или хранопровода при деца, за които има подозрение, че са погълнали непознато тяло или са с друга патология, засягаща дишането. Апаратът се включва към специфична инсталация, също дарена преди няколко години от „ Българската Коледа “, на която хипотетичните наранени сектори се изобразяват на два екрана.

Освен за вадене на непознати тела, актуалното съоръжение ще помогне и при кърмачета, които имат проблеми с дишането. По принцип има разлика сред ларинкса на дете и на възрастен. Едно бебе може по едно и също време да суче и да диша, до момента в който за възрастен човек това не е обикновено. При раждането на някои кърмачета ларинксът не е изцяло развъртян и те изпитват усложнения при дишането. Това се демонстрира с присъщи звуци, които мощно стряскат родителите. Децата страдат от недохранване и изостават в развиването си. Затова е значимо положението да бъде диагностицирано в точния момент.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР