В историята на НБА има случай, в който един играч

...
В историята на НБА има случай, в който един играч
Коментари Харесай

Тайни Арчибалд и извънземното му постижение, неповторено до днес

В историята на НБА има случай, в който един състезател печели самостоятелните оценки за точки и асистенции приблизително на мач в един сезон. Единственият състезател в историята на НБА, който реализира това, се споделя Нейт “Тайни” Арчибалд. През сезон 1972/73 Арчибалд записва приблизително по 34 точки (чупейки върха за гард) и 11.4 асистенции на мач.
Любопитно за отбелязване е, че няколко години по-рано друга легенда на НБА - Оскар Робъртсън, също е водач по точки и асистенции приблизително на мач, само че не печели купите, защото по това време се взимат под внимание общият брой точки и асистенции. Оскар Робъртсън (5 пъти) и Майкъл Адамас (26.5 точки + 10.5 асистенции) са единствените други играчи, записали по над 25 точки и 10 асистенции приблизително на мач в границите на един сезон.
Пойнт гардът Нейт Арчибалд (баща му е именуван " Биг Тайни " и оттова идва и личният му прякор) е определен под №19 във втория кръг на Драфта на НБА през 1970 година от Синсинати Роялс. Отборът сменя два пъти името си през 70-те години на предишния век, като първо е прекръстен на Канзас Сити-Омаха Кингс, а след това на Канзас Сити Кингс. През 1985 година отборът е преименуван на Сакраменто Кингс.
В кариерата си Тайни Арчибалд играе още за Ню Йорк Нетс, Бъфало Брейвс, Бостън Селтикс и Милуоки Бъкс. С “Келтите” печели единствената си купа на НБА - през 1981 година.

Арчибалд е седемкратен участник в Мача на звездите, три пъти е избиран в първия съвършен тим на НБА и два пъти във втория. През 1991 година е признат в Залата на славата.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР