В историите на много народи са описани полухора-полуриби, които са

...
В историите на много народи са описани полухора-полуриби, които са
Коментари Харесай

Хората-амфибии

В историите на доста нации са разказани полухора-полуриби, които са водели полуводен-полуземен метод на живот. Това са същества, които имат глава на човек и опашка на риба или на змия.

Сирените, които са се опитвали да омаят моряците на Одисей с песните си, са били прелестни полужени-полуриби, които завличали моряците в морските дълбини.

В древноегипетската митология са разказани полухора-полузмии, които са се чувствали еднообразно добре на сушата и във водата. Това са древноегипетските богове Изида и Озирис.

В древнокитайските митове е разказано рогато страшилище, което има тяло на змия – това е Гунгун, а възродителите на човешкия жанр Фуси и Нюйва са полухора-полуриби.

 Хората-амфибии

Божествата на африканското племе догони са полухора-полузмии, които живеят най-вече във вода, имат червени очи и крака без стави. Телата им са зелени и гладки като повърхността на водата.

Морските хора – амфибии може би не са били плод на фантазията на античните, а са били изцяло действителни субстанции, които са живеели паралелно с хората.

За хората-амфибии е писал още ученият Бероз, който е живял през трети век преди новата епоха във Вавилон. Той е пишел най-вече исторически книги.

В една от тях той разказва морско страшилище с човешка глава и рибешко тяло. То се наричало Оан и научило хората на математика и разнообразни типове изкуства. През нощта Оан живеел във водата, а денем – на сушата. Изображенията на Оан могат да се видят върху скулптурите от антична Асирия.

Финикийците също имали митове за морско създание с човешка глава, то се казвало Дагон. В Британския музей се съхраняват керамични статуетки на полуриби-полухора с височина дванадесет сантиметра, които са били открити при разкопки на царските дворци във вавилонския град Ниневия.

Древните индийци също разказват подводни поданици с човешки глави, които имали непроницаема ризница върху телата си. Децата на тези същества живеели на сушата.

Според антична перуанска легенда амфибиите са прадеди на хората.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР