В историческо решение Върховният съд на Индия постанови, че сексът

...
В историческо решение Върховният съд на Индия постанови, че сексът
Коментари Харесай

Съдът в Индия легализира секса между хомосексуални

В историческо решение Върховният съд на Индия постанови, че сексът сред хомосексуални към този момент не е закононарушение, оповестяват английските медии.

Определението на съда анулира правосъдното решение от 2013 година, което удостовери закона от колониалната ера, прочут като раздел 377, според който сексът сред гейове се категоризира като " неестествено закононарушение ".

Според съда дискриминирането въз основа на половата ориентировка е фундаментално нарушаване на правата.

Активисти за правата на гейовете пред постройката на съда са приели с екстаз решението, като някои са се разплакали, откакто съдът е оповестил решението си.

Въпреки че публичното мнение в най-големите градове в Индия е в поддръжка на премахването на закона, остава мощна опозицията измежду религиозни групировки и в консервативните селски общности.

Решението на Върховния съд, което е било взето с единогласие сред съдиите, е дефинитивно и не може да бъде обжалвано. Като такова то съставлява голяма победа за ЛГБТ общността в Индия.

В правосъдното решение се показва, че " криминализирането на плътското съприкосновение е ирационално, случайно и очевидно противоконституционно ".

Според арбитър Инду Малхотра " историята дължи опрощение " на хората от ЛГБТ общността за това, че са били отлъчени от обществото.

Друг арбитър уточни, че страната няма право да управлява персоналния живот на членовете на ЛГБТ общността и че отричането на правото на полова ориентировка е същото като отричането на правото на персонален живот.

Решението на съда дейно позволява гей секс сред съгласни възрастни в частния живот.

Раздел 377 е признат преди 157 години закон по време на колониалната ера, който криминализира избрани полови актове като " неестествени закононарушения ", които се санкционират със затвор от 10 години./news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР