В исторически план разгръщането на телеком мрежите винаги е съпроводено

...
В исторически план разгръщането на телеком мрежите винаги е съпроводено
Коментари Харесай

Ще увеличи ли 5G драстично енергийното потребление

В исторически проект разгръщането на телеком мрежите постоянно е съпроводено с възходящо ползване на сила

5G ще даде подтик на нововъведенията в опазването на здравето, енергетиката, превоза и образованието
(снимка: CC0 Public Domain)

Телекомуникационната промишленост има отговорност да разгърне пето потомство (5G) безжични информационни мрежи, без да усилва потреблението на сила, отбелязва шведският телекомуникационен колос Ericsson в отчет, който обрисува колосално енергийно предизвикателство пред новата генерация клетъчни системи.

„ Консумацията на сила ще се усили фрапантно, в случай че 5G мрежите се внедряват по същия метод, както се внедряваха 3G и 4G ”, предизвестява Ericsson в отчета, оповестен през март. „ Някои снабдители на информационни услуги даже са решили, че следва удвояване на потреблението на сила, в случай че желаят да отговорят на възходящите потребности, като в същото време усъвършенстват мрежата си и разпростират 5G ”, написа Ерик Екудден, старши вицепрезидент, механически шеф и началник на отдела за технологии за групови функционалности в Ericsson. „ Това не е стабилно нито от ценова позиция, нито от позиция на околната среда ”.

В същото време 5G е „ най-будният ” от енергийна позиция стандарт. Това значи, че той носи софтуерни усъвършенствания като по-интелигентни режими на хибернация и по-ефективно предаване на данни. Те биха могли да оказват помощ за понижаване на потреблението на сила на обвързваните устройства.

Въпросните функционалности, комбинирани с нов метод за разрастване на мрежата, вършат допустимо „ утрояване на трафика на данни без увеличение на потреблението на сила ”, считат специалистите. „ Всъщност ние имаме вяра, че това е наша отговорност, дружно с всички други участници в ИКТ промишлеността ”, заключава Екудден.

В исторически проект разгръщането на телекомуникационните мрежи постоянно е ставало с цената на възходящо ползване на сила, изяснява в подкаст на отчета Матс Пелбяк Шарп, началник по устойчивостта в Ericsson. „ Всеки път, когато въвеждахме нов стандарт – имам поради 2G, 3G, 4G – потреблението на сила се усилваше доста ”, споделя той. „ Не можем да си позволим това да се случи и в този момент, когато стартираме 5G В исторически проект разгръщането на телекомуникационните мрежи постоянно е ставало с цената на възходящо ползване на сила. Трябва да прекъснем енергийната крива ”.

Европейски Съюз форсира внедряването на 5G

Европейската комисия търси по какъв начин да насърчи разгръщането на петото потомство телеком мрежи. Миналия месец (на 30 юни) изпълнителната власт на Европейски Съюз одобри „ Наредба за внедряване на дребни кафези ”, позволяваща 5G антени да бъдат конфигурирани без самостоятелни разрешителни – стига да съблюдават строгите ограничавания за експозиция на Европейски Съюз, както и всички национални или локални условия.
още по тематиката
„ Това значи, че 5G антените могат да бъдат конфигурирани по-бързо, защото нормално разрешенията могат да лишават няколко месеца ”, съобщи представител на Европейската комисия пред EURACTIV.

Ускореното внедряване на 5G мрежи се преглежда като „ главен фактор ” за реализиране на по-широките цели на Европейски Съюз, в това число тези, свързани с енергетиката и изменението на климата. Новата технология би трябвало да даде подтик на нововъведенията в опазването на здравето, енергетиката, превоза и образованието.

В последна сметка 5G мрежите ще обезпечат доста по-високи скорости на връзките, което ще улесни навлизането на технологии като „ интернет на нещата ” (IoT) и изкуствен интелект. Това на собствен ред може да се употребява за редица приложения, като да вземем за пример усъвършенстване на потреблението на сила, твърди изпълнителната власт на Европейски Съюз.

Зелено предизвикателство

„ Но ИКТ секторът също е изправен пред личното си зелено предизвикателство ”, прибавя представителят. Оценките демонстрират, че сега той съставлява сред 5 и 9% от световното ползване на електрическа енергия и повече от 2% от световните излъчвания на парникови газове. Това, наред с всичко друго, значи, че промишлеността би трябвало да работи интензивно за трайността, поддръжката, ремонта и преработването на електронни устройства посредством „ ограничения за енергийна и материална успеваемост ”, съобщи представителят. Тенденцията включва и енергийно-ефективни мрежи.

Умни мрежи?

„ Когато употребявате 5G, потреблението на сила на обичай е с 90% по-малка, в сравнение с при 4G ”, споделя представителят на Комисията. Ала всеки, който познава света на технологиите, е наясно, че сходен метод на мислене не води до нищо.

„ Консумацията на сила на равнище мрежа не е пропорционална или директно обвързвана с това какъв брой данни минават през мрежата ”, споделя Матс Пелбяк Шарп. „ Консумацията на сила набъбна, когато изградихме 4G мрежите преди десетилетие, а не когато трафикът на данни набъбна. Това се случи по-късно ”.

Освен това увеличеният размер данни през днешния ден няма изключително значение за потреблението на сила в мрежата, съгласно Пелбяк Шарп. По-важно е, съгласно него, къде се употребяват данните, както и какви са дневните съмнения в трафика. „ Това оказва доста огромно въздействие върху оразмеряването на местата и оборудването, както и на това какъв брой ще пестят енергийните режими за хибернация ”.

За да може петото потомство мрежи да са енергийно-ефективни, съгласно отчета, е нужна смяна на метода на създаване на мрежите.

„ Предишните внедрения на мобилни мрежи постоянно се случваха посредством прибавяне на ново съоръжение, като в същото време се запазваха съществуващите мрежови активи ”, се показва в отчета. „ Тази процедура би трябвало да се промени ”. Новият метод, който отчетът предлага, може да бъде систематизиран в 4 стъпки:

Ако се съблюдава този модел, разноските за сила могат да понижат, споделя Пелбак Шарп. От друга страна, в случай че 5G се гради по същия метод, по който са построени обичайните мрежови технологии, разноските за сила ще се усилят доста, предизвести той.

Изследванията не престават

Учените, от своя страна, към момента не са подготвени да вършат количествени оценки за потреблението на сила в 5G мрежите. „ Трудно е да се вършат дефинитивни заключения ”, споделя Алесио Запоне, доцент по предаване на сигнали в Университета на Касино и Южен Лацио. „ Въпреки това може да се каже, че 5G няма да реализира задачата за понижаване на потреблението на сила спрямо 4G ”, разяснява той пред EURACTIV.

„ Една от аргументите за това е доста по-големият размер от данни, с който 5G би трябвало да борави ”, изяснява той. „ Това докара до нови техники на предаване, които могат да обезпечат доста по-високи скорости на връзка, само че чиято енергийна успеваемост е съмнителна ”.

Несигурността произтича и от другия дизайн на електрониката, като да вземем за пример по-многобройните, само че по-малки антени. „ Компромисът сред тези два фактора сега не е явен ”, споделя Запоне. По думите му, към момента не престават проучванията по въпроса.

Барт Смолдърс, професор по електромагнитност и антени от Техническия университет в Айндховен, се съгласява, че няма „ елементарен отговор ” на енергийната успеваемост на 5G, когато се мери за обичай информация. „ Глобалното потребление на данни в мобилните мрежи нараства годишно, с подобен фактор 10 на всеки 5 години ”, споделя той. „ Всеки обичай, който изпращате, коства сила, по тази причина потреблението на сила също пораства ”.

Ако размерът на трафика на данни се усили с 5G, наподобява разумно и потреблението на сила в мрежата да се усили. Ала тази връзка не е толкоз явна, изяснява Смолдърс, тъй като новата мрежа в действителност ще бъде от напълно друго потомство. Бъдещите антени, да вземем за пример, ще са „ интелигентни ” и към този момент няма да излъчват сигнали на всички места към себе си, а ще ги насочват към приемника, за който са предопределени сигналите. Трудно е да се оцени до какво енергийно ползване ще докара това.

Според Смолдърс, енергийните характерности на 5G ще зависят и от стадия на разрастване, който съгласно него може да бъде разграничен на три етапи:
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР