В исторически аспект традиционният банков сектор е може би най-консервативната

...
В исторически аспект традиционният банков сектор е може би най-консервативната
Коментари Харесай

Три сценария за развитие на банковия сектор до 2035

В исторически аспект обичайният банков бранш е може би най-консервативната промишленост. И това е обикновено – въпреки всичко става дума за парите на всички ни.

В днешно време обаче той би трябвало да отговори на голям брой и разнообразни провокации, което изисква от него да заложи на два съществени жалона в тактиките си – цифровизация и еластичност.

Дългосрочни трендове като изменението на климата и застаряването на популацията се ускоряват с всяка минала година, а събития като пандемията и войната в Украйна дестабилизираха пазарите.

И с цел да е цялостна картината, с изключение на финтех фирмите от ден на ден апетити към финансовия бранш показват и софтуерните колоси с техните неограничени благоприятни условия и лоялна потребителска база.

„ Бързата еволюция на бранша и несигурното му бъдеще слагат главния въпрос: каква е задачата на банките? Векове наред този въпрос не е бил предмет на разискване - банките са съществували, с цел да одобряват депозити, да отпускат заеми и да осъществят краткосрочни облаги. Те сигурно ще продължат да вършат това, като в същото време обаче уголемяват своята задача и фокус. Сегашната ера в последна сметка може да се преглежда като повратна точка за банките, защото те започнаха да балансират обичайния модел, насочен към краткосрочна облага, с различен, насочен към индивида метод, който основава дълготрайна стойност посредством по-голяма резистентност и приобщаване “, се споделя в отчета „ Banking in 2035: three possible futures “ на Economist Impact.

Изследването е направено по поръчка на водещия снабдител на изчерпателен програмен продукт и услуги SAS и разказва три вероятни сюжета за развиване на обичайния банков бранш до 2035 година

Сценарий 1: Трансформираните банки възстановяват доверието си

Въздействието на започващите финтех компании и огромните софтуерни компании върху банковата промишленост през последната декада е едва спрямо последвалите разтърсвания. Някога считани за кандидати, през 2035 година те към този момент са водещи играчи в Европа и Съединени американски щати, предлагайки великолепно потребителско преживяване, построено към надеждни мобилни приложения и безвъзмездни разплащания без усложнения, обрисуват първия сюжет анализаторите.

Традиционните банки обаче ускоряват защитните си тактики, като възприемат радикално разнообразни бизнес модели в опит да оцелеят. В резултат на това, през 2035 година банките са защитили репутацията си, като потвърждават на клиентите, че на тях може да им се има доверие, че пазят чувствителни данни и оферират новаторски артикули, разследване от здравословна пазарна конкуренция. Регулациите също еволюират, с цел да да подсигуряват отбраната на потребителите и вложителите.

За да са сполучливи тези тактики обаче, в годините до 2035 година банките би трябвало да се стремят към партньорства с небанкови институции, до момента в който сливанията и придобиванията форсират цифровата промяна на бранша.

„ Пандемията се оказа повратен миг за цифровата промяна на финансовия бранш, и този развой ще се форсира през идващите години, защото клиентите се усещат все по-комфортно с финтех услугите, включващи банкиране, вложение и разплащания. Нараства както мащабът на този вид услуги, по този начин и цената, която се отключва от нови бизнес модели, включително отворено банкиране, банкиране като услуга и платформено банкиране “, показват създателите на отчета „ Banking in 2035: three possible futures “.

Сценарий 2: Зеленият преход трансформира парадигмата

Вторият сценаий разказва обстановка, в която след десетилетия на разделяне и разминавания сред международните държавни управления във връзка с битката с изменението на климата въпреки всичко се стига до съществени групови дейности. През 2035 година светът е на път да ограничи световното стопляне до 1,5°C над прединдустриалните равнища до края на века, предотвратявайки най-катастрофалните последствия за планетата.

Съществените промени в метода, по който хората живеят и взаимодействат със света към себе си, и моделите, по които действат предприятията, са основата на този преход. Важна роля играят и технологиите, развити във времето до 2035 година

Дали този сюжет е позитивен за обичайния банков бранш? Разбира се.

„ С поддръжката на разнообразни организации и държавни управления, банковата промишленост ще откри нови благоприятни условия за финансиране, с цел да подкрепи зареждането на зеления преход. Засилените дейности на държавните управления в региона на климата и обществените вложения в научноизследователска и развойна активност могат да основат предпоставки и за частно финансиране на създаването и внедряването на технологиите за декарбонизация “, разказват опциите от Economist Impact.

Сценарий 3: Фрагментиран свят

В третия сюжет през 2035 година интервалът на глобализация, който след Студената война последователно интегрира пазарите по света, е завършил. Либералният стопански ред е единствено спомен, а светът е фрагментиран от многополюсен геополитически пейзаж. В разследване на това доминират двустранните и районните търговски съглашения, а не СТО, която сега е главният конгрес за търговски договаряния и разногласия.

Хегемонията на Съединени американски щати в международната финансова система е нарушена от различни платежни системи на конкурентни райони, както и от възхода на цифровите валути.

През годините, предхождащи 2035 година, продължаващата световна фрагментация форсира районната конкуренция, а БРИКС+ се издига като сериозна икономическа и политическа мощ.

Този нов геополитически и стопански пейзаж от фрагментирани търговски и финансови системи ще докара със себе си доста нови опасности за банковия бранш, само че също по този начин ще разкрие и доста благоприятни условия, показват анализаторите и дават образец: „ Промени в комерсиалните потоци в Африка и Азия, частично подтиквани от районното съдействие в региона на търговията и вложенията, ще показват на банките нови пазарни благоприятни условия. Търсенето на нови клиенти в тези райони ще бъде подкрепено от опцията за оценяване на рисковете в голям брой измерения - кредитни, регулаторни и стопански. Те могат също по този начин да завоюват нови клиенти, като се ангажират с финансирането на локални планове за развиване “.

Дали бъдещето ще отрази някой от посочените сюжети, или ще се случи нещо напълно друго, което сега даже не можем да си представим – технологиите ще играят значима роля за еволюцията на финансовите системи.

А финансовите институции, които не осъзнаят това в точния момент, рискуват да се трансфорат в периферни играчи в личната си промишленост. В най-хубавия случай.

Иван Гайдаров
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР