В истинска столица на географията се превръща в края на

...
В истинска столица на географията се превръща в края на
Коментари Харесай

Над 600 географи се събират в Стара Загора

В същинска столица на географията се трансформира в края на тази седмица Стара Загора. На 20 и 21 април градът ще бъде хазаин на петото издание на Българския географски фестивал, който от 2015 година се организира в края на април и събира възпитаници, учители, студенти, фенове и експерти. Тази година те са над 600.

Идеята дава проф. Румен Пенин, учител в СУ „ Св. Климент Охридски “, прочут академик и странник, който е и ръководител на Организационния комитет за провеждането му. Целта е да се срещат и поддържат връзка неофициално хора, занимаващи под разнообразни форми с география - като просвета, обучение, занимание, бизнес. Показват се опциите за образование и професионална подготовка, учениците ще могат да видят стратегиите на университетите, в които могат да продължат, са тудентите да се срещнат с бизнеса, работещ в тази област. Проф. Пенин бързо намира съидейници от просветителния портал Географ БГ и неговите съоснователи, младите, само че към този момент добре познати и одобрени учени доктор Димитър Желев и доктор Евгения Сарафова, асистенти в СУ „ Климент Охридски “, и от Българското географско сдружение, които са главните уредници.

Първото издание е в Ямбол, където се събират 150 индивида, което е положително начало. Следват Казанлък, Пазарджик и Русе, а с всяко последващо издание участниците се усилват, програмата става все по-богата, включват се от ден на ден сътрудници. В логото на фестивала постоянно има детайл, обвързван с града хазаин. За Стара Загора това са липовият цвят и перо, напомнящо, че това е градът на поетите.

Ако не знаете по какво си наподобяват Роман, Кула, Вършец, Попово, Гурково, Стралджа с Враца, Добрич, Пазарджик, уредниците ще ви кажат - всички те имат показали на фестивал. Регистрирани са рекорден брой участници - 600, а програмата включва 21 събития, 10 тематични щанда, три изложения. За купите и медалите ще се борят 42 тима и повече от 250 самостоятелни участници. Най-много са записаните от Стара Загора, Казанлък и Варна.

Официалното разкриване е в събота 20 април, от 13 часа а закриването е на 21 април от 12.30 в залата на Държавната опера, където ще се проведат главните събития. Във фоайетата ще бъдат ситуирани трите изложения - на Българския атлантически институт, представяща активността въз основата на остров Ливингстън, „ Географията – странствуване и премеждие “ - фотографии на проф. Румен Пенин, и арт-инсталация с повече от 250 пощенски картички от целия свят, осъществена в партньорство с Уикипедия на български език.

В спортната част влизат отборното съревнование „ Географиада “, което се организира в два кръга - вторият е пред аудитория и постоянно провокира бурни страсти и аплодисменти. Индивидуалната конкуренция е „ Разходка с изненади “, при което след обиколка из центъра на града и сказка участниците вземат решение тест, върху предоставената от гидовете информация. За пръв път тази година ще има и студентски географски куиз и образование за работна с картографски програмен продукт Map Creator. Презентациите са няколко - на ръководителя на Българското географско сдружение доцент Климент Найденов, която е отдадена на 100-годишнината му Доц. Георги Бърдаров „ Началото и краят на света “ ще запознае присъстващите с благосъстоянията на България, на доцент Стоян Недков, теоретичен секретар на Н а ционалния институт по геофизика, геодезия и география към Българска академия на науките се назовава География и екосистемни услуги - по какъв начин да живеем в естетика с природата. Доц. Стелиян Димитров ще показа новата компетентност „ Геопространствени системи и технологии “, основана от Геолого-географския факултет взаимно с Факултета по математика и информатика на Софийския университет. И, несъмнено - презентация за 5-годишнината на Географ БГ, показана от доктор Димитър Желев и доктор Евгения Сарафова. А всички участници ще получат документи.

В събота от 11 часа в Художествената изложба е представянето на най-новата книга на известния странник и публицист Симеон Идакиев „ Омагьосаните острови “, от 15.30 часа в операта е националната премиера на кино лентата „ Полярни откриватели “ на Мария Чернева от Българска национална телевизия за българската експедиция, който ще бъде показан от проф. Христо Пимпирев.

В съботния ден ще бъдат наградени спечелилите в националните географски състезания, съпътстващи фестивала - за фотоси, за учители, споделящи сполучливи практики, за картографски изображения за студенти.

Предфестивалната стратегия в петък също е забавна. През деня ще има географски презентациите в учебните заведения. От 18 часа уредниците канят на лекцията на Симеон Идакиев „ Светът и всичко в него “, в районната бир„ блиотека „ Захарий Княжески, а от 19 часа доцент Георги Бърдаров ще покаже прочувствената и доста мощна презентация „ България - география на свободата! “.

„ Най-голямото събитие, популяризиращо науките за земята в България “ - по този начин уредниците дефинират Българския географски фестивал. Може да наподобява амбициозно, само че е истина. Младите почитатели на проф. Пенин са попили от него освен любовта към науката, а и умеенето да увличат, да бъдат любопитни, изобретателни, да откриват забавни обстоятелства сами, да четат освен в интернет. И с това „ заразяват “ и участниците, по тази причина всяка година те са повече, а програмата - все по-богата и друга.

„ В Стара Загора получихме мощна поддръжка в лицето на общината и персонално на кмета Живко Тодоров и зам.-кмета Иванка Сотирова, за което благодарим “, споделя Димитър Желев от Геогграф БГ. Останалите уредници и партнртньори са 2-ро главно учебно заведение " П.Р. Славейков ", Бъългарското географско сдружение, и районната библиотека " Захарий Княжески ", представители на локалната общественост, издателства, научни организации.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР