В Истанбулския университет вече ще се изучава български език. Това

...
В Истанбулския университет вече ще се изучава български език. Това
Коментари Харесай

В Истанбулския университет вече ще се учи и български език

В Истанбулския университет към този момент ще се учи български език. Това е вторият университет в Турция след този в Анкара, който вкарва такова образование. За студентите край Босфора, то ще се прави от Катедрата по славянски езици и литератури, осведоми БНР.

Във Факултета по литература на Истанбулския университет в този момент са записани към 13 000 студенти. Те учат история, философия, археология и 25 антични и модерни езици, като българският ще заеме място измежду тях и ще стане 26-ият.

Предвижда се заниманията по български език да се организират един път седмично като свободно избираем предмет. Студентите, които запишат този курс, ще получат съответните университетски заеми. Група студенти към този момент са показали предпочитание да го учат. Програмата тази година ще обхване студентите от втори и трети курс.

„ Началото на образованието по български език е показателно за положителното развиване на българо-турските връзки в последните години “, разяснява проф. Емине Инанър, началник на програмата по русистика.

По програмата „ Еразъм “ турските студенти имат опция да учат един учебен срок или два семестъра в България в Софийския или в Пловдивския университет. Водят се диалози за подписване на съглашения за продан на студенти и с Шуменския университет.

Началото на образованието на български език ще бъде обещано през днешния ден на официална церемония. На нея ще участват зам.-министърът на образованието Деница Сачева, ректорът на Истанбулския университет проф. Махмуд Ак и представители на висшето учебно заведение, генералният консул на България в Истанбул и български дипломати. Очаква се формалните посетители от България да подарят на Истанбулския университет учебници и образователни пособия по български език. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР