В испански земеделски район, където характерно се отглеждат зърнени култури,

...
В испански земеделски район, където характерно се отглеждат зърнени култури,
Коментари Харесай

Лавандулови насаждения превземат Испания

В испански аграрни регион, където особено се отглеждат зърнени култури, все по-голяма част от полетата са оцветени в лилаво. Защо доста земеделци избират да отглеждат лавандула - вижте повече от Ива Стойкова.

На към 100 км от Мадрид, в провинция Гуадалахара, лавандуловите полета последователно изместват площите със зърнени насаждения. Причината лавандулата да бъде желана е по-високият марж на облагата, а също така през лятото лилавите цветове притеглят доста туристи, които другояче земеделският регион не е привикнал да посреща.

Хуан Хосе де Лопе ръководи фамилна компания с 50-годишна история, чиято съществена активност е развъждането на лавандула. Той признава, че сега в Гуадалахара се следи същински взрив на културата.
Хуан Хосе де Лопе, шеф на лавандулова компания: Насажденията са атрактивни за земеделските стопани и по тази причина развъждането на лавандула непрестанно пораства. дружно с това се усилват и туристите - те идват, разхождат се, вършат фотоси и способстват за локалната стопанска система. Преди тук имаше единствено сухи полета, откакто се ожънеше зърното и хората избираха да отидат на плаж, вместо на селски туризъм.Ана Фернандес, туристка от Мадрид: Чудесно е - уханието, природата, цветовете, залезът, въздухът, жуженето на пчелите... Красиво е!
За последните 10 години насажденията с лавандула са се нараснали пет пъти. Освен това лавандуловата годишна продукция се продава три до четири пъти по-скъпо в съпоставяне със зърното.

Лавандулата се употребява в парфюмерията, козметиката и хранителната промишленост, само че също и за аромотерапия, която съгласно експертите доста оказва помощ при стрес.
 Убийствена романтика - унищожават лавандулови полета поради фотоси Убийствена романтика - унищожават лавандулови полета поради фотоси
Романтиката може да се окаже убийствена. Буквално. Във Франция производители на лавандула се тревожат, че реколтата им се унищожава от искащи да се н...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР