В Испания управляващите социалисти на Педро Санчес с крехка победа

...
В Испания управляващите социалисти на Педро Санчес с крехка победа
Коментари Харесай

Педро Санчес с крехка победа на вчерашните предсрочни парламентарни избори

В Испания ръководещите социалисти на Педро Санчес с нежна победа на вчерашните предварителни парламентарни избори.

При близо 100% преброени бюлетини левицата има дребна преднина пред опозиционната консервативна национална партия.

 

Резултатите от вота в неделя не проправиха елементарен път нито за левия, нито за десния блок за сформиране на държавно управление.

 

Каталунски водач, бягащ от испанското правораздаване, се трансформира в непредвиден евентуален решителен фактор, разяснява Игнасио Хурадо, учител по политически науки в университета " Карлос III " в Мадрид.

Дясноцентристката Народна партия (НП) и крайнодясната " Вокс " завоюваха общо 169 места в Народното събрание, до момента в който ръководещите социалисти и крайнолевите " Сумар " завоюваха 153, много по-малко от нужните за болшинство 176 места.


След като завоюва най-вече места, Народната партия ще получи първата опция да опита да събере задоволително гласове в Народното събрание, с цел да завоюва гласоподаване за министър-председател. Но нейният съюз с крайнодясната " Вокс " ще затрудни обезпечаването на поддръжка от която и да е друга секта.

Социалистите на премиера Педро Санчес имат повече благоприятни условия, само че са изправени пред евентуално неприятни претенции от страна на каталунските сепаратистки партии. Те могат да включват гледище за референдум за самостоятелност, което би провокирало политически безпорядък, сходен на този през 2017 година, когато Каталуня за финален път се опита да се откъсне от Испания.

Санчес може да завоюва сепаратистката партия Републиканска левица на Каталуня (ERC), както направи, с цел да образува държавно управление на малцинството през 2019 година Но евентуално ще се нуждае и от поддръжката на по-твърдолинейната партия Junts, която не поддържаше Санчес през последните четири години.

" Заедно за Каталуня " не показа ясна позиция. Нейният претендент за Конгреса Мириам Ногерас сподели, че всяка поддръжка ще бъде в подмяна на нов референдум за самостоятелност на Каталуня. Социалистите, които са срещу независимостта и каквото и да е гласоподаване по въпроса, може би мъчно могат да одобряват такова искане.

Карлес Пучдемон, един от висшите водачи на партията, сподели, че " Заедно за Каталуня " няма да поддържа нито Санчес, нито водача на Национален парк Алберто Нунес Фейхоо. Пучдемон живее в самоналожено заточение в Белгия и е търсен от испанските управляващи за управление на несполучлив опит за самостоятелност през 2017 година

Санчес ръководи с малцинство, откакто образува коалиция с крайнолявата партия " Унидас Подемос " и си обезпечи поддръжка от баските и каталунските партии за самостоятелност, което си навлече гнева на доста испанци.

По-малката от предстоящата разлика в резултатите, наподобява, ще докара до продължаващи седмици наред политически разногласия и неустановеност за бъдещото управление на страната. Следващият министър-председател на Испания ще бъде гласуван едвам откакто депутатите заемат местата си в новия Конгрес на депутатите, написа " Асошиейтед прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

Дори и да се стигне до нови избори, Санчес може да добави тази изборна нощ към следващото завръщане в своята кариера. 51-годишният Санчес трябваше да се изправи против редовите социалисти, с цел да се върне отпред на своята партия, преди през 2018 година да завоюва вота на съмнение и да в профил предшественика си от Народната партия.
Лидерът на консервативната Народна партия Алберто Фейхоо сподели, че има право да сформира държавно управление като партията, получила най-вече гласове на изборите, и добави, че се " гордее " с нейната първа победа на парламентарни избори от 2016 година насам.

" Ние спечелихме изборите, на нас се поставя да съставим държавно управление, както постоянно е ставало при демокрацията в Испания ", сподели той, обръщайки се към своите поддръжници, развяващи испански флагове.

Преди вота изследванията даваха преднина на Народната партия, само че без задоволително болшинство за съставяне на кабинет.

Това щеше да бъде допустимо само след коалиция с крайнодясната Вокс. Това евентуално щеше да е първо влизане във властта на крайната десница след края на диктатурата на Франко през 70-те години на предишния век.

Премиерът Санчес насрочи предварителни избори след проваляне на левицата на локалните избори през май.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР