В Испания облекчават част от мерките и група експерти, ръководени

...
В Испания облекчават част от мерките и група експерти, ръководени
Коментари Харесай

„Десетте Божи заповеди” на испанските ресторантьори

В Испания облекчават част от ограниченията и група специалисти, ръководени от кулинарната фондация „ Баски кулинарен център “ и Euro-Toques (Асоциация на европейските майстори-готвачи), към този момент разгласи, че е подготвила „ протокол “ - подробни инструкции за работата на заведенията за хранене.

С него ще се подсигурява сигурност за работещите в заведенията и за техните клиенти. В групата са взели участие специалисти по хранителни технологии, по продоволствена сигурност, шефове на заведения за хранене, готвачи и специалисти от испанското държавно управление.

Журналистите от испанския вестник „ Ел Паис “ назовават напътствията „ Десет Божи заповеди “ на ресторантьорите в условия на пандемия.

Указанията имат за цел да послужат като управление за работа в ресторантьорския бранш в изискванията на пандемията, само че всеки притежател ще би трябвало – както уточни шефът на Баския кулинарен център Хосе-Мари Айзега – да го приспособява съгласно съответната конюнктура.

В протокола са включени всички зони и процеси в заведенията. Разбира се, най-важното са маските, ръкавиците, дистанцията сред масите, хигиената –периодичното разчистване и дезинфекциране на другите повърхности и употребени материали. В протокола се показва също, че при ниски температури вирусът живее, а високата температура може да послужи за неговото очистване.

А ето главните 10 правила, направени от Жоан Рока – притежател на ресторанта „ El Celler de Can Roca “ в Жирона, Каталуня.

Да се правят на ден две почиствания и дезинфекции на повърхностите и съдовете, както в салона и тоалетните, по този начин и в кухнята. След всяко разчистване употребяваните материали и самостоятелни защитни средства да се изхвърлят на особено обособено място.
Работното облекло на келнерите би трябвало да се сменя постоянно – съгласно ситуацията, само че не по-рядко от един път на ден, а на работещите в кухнята – всеки ден. Всеки ден би трябвало да се мери температурата на личния състав.
Маските са наложителни и в салона, и в кухнята – изключително когато се подготвят сурови блюда и когато сготвеното ястие се предава на келнера за сервиране.
Независимо че вирусът не се предава посредством храната, постоянно може да се стигне до съвпадение на неподходящи условия и да възникне действителен риск.
Трябва да се подсигурява физическото разстояние от 1.5 метра сред посетителите. Ако е нужно, се слагат загради, като компанията към масата не трябва да надвишава 10 души.
Добре е да се понижат декоративните детайли по и към масата, с цел да се улесни дезинфекцията и усъвършенства хигиената.
На влизане в заведението на клиентите би трябвало да се предлага дезинфектант; той е наложителен и за личния състав – при идване на на работа.
Нужно е да се обърне особено внимание и да се дезинфекцират повърхности, електрически ключове, сложни принадлежности и други, които доста постоянно се пипат.
Следва да се търсят решения, които да понижат физическите контакти – да се цифровизират менюто, поръчките, заплащанията и да се приложи „ безконтактно “ отваряне на вратите.
Да се дефинират часови зони и обособени „ коридори” за приемане на артикули и питиета, за придвижване на келнерите и на личния състав за понижаване на контактите.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР